Offentliganställda chefer tjänar mindre

LÖNER2011-04-06

Chefer i offentlig sektor har sämre löner än privatanställda kollegor. Det visar en rapport från Ledarna. Kvinnliga chefer har sämre betalat än manliga, både i privat och offentlig tjänst.

Var sjätte svensk chef jobbar i offentlig sektor. Av dem är närmare 60 procent kvinnor, enligt Ledarnas egen statistik. Lönerna i privat sektor ligger högre än i den offentliga. Medianlönen för en chef i offentlig sektor är 35 300 kronor per månad. I privat sektor är medianlönen 36 900 kronor per månad.

Arbetsuppgifterna för chefer i offentlig sektor är samtidigt ofta tyngre och mer omfattande än för den privatanställda chefen, hävdar Ledarna. Det är vanligt att offentliganställda chefer har ansvar för större personalgrupper och större finansiellt ansvar. Chefsbefattningar inom till exempel vård och skola har också en dokumenterat ansträngande psykosocial arbetsmiljö, enligt rapporten. Offentliganställda chefer utsätts dessutom för granskning utifrån förvaltningsregler och offentlighetsprincipen på ett sätt som privata chefer slipper.

Statistiken visar att kvinnliga chefer fortfarande tjänar sämre än manliga kollegor. Tre av tio av Sveriges alla chefer är kvinnor. Deras medianlön är 35 300 kronor per månad, medan män tjänar 1 700 kronor mer. Den oförklarade löneskillnaden är enligt Ledarna 4,5 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA