Regeringen har inga krav

JÄMSTÄLLDHET2010-08-17

På myndigheter har ledningsgruppen i praktiken mer inflytande över verksamheten än styrelsen. Men regeringen ställer inga specifika krav på att ledningsgruppen ska vara jämställd.

Trots att ledningsgrupperna på statliga myndigheter har stor del i hur verksamheten utformas saknas krav på att könsfördelningen ska vara jämn.

Det enda som anges i styrdokumenten är att personalen inom staten ska spegla befolkningen vad gäller exempelvis kön, ålder och härkomst, säger Magnus Kolsjö, politiskt sakkunnig på Finansdepartementet.

– Den debatt som varit har handlat om styrelser och där ligger myndigheterna mycket bra till.

»Satsar ändå mycket«

Men Magnus Kolsjö menar att regeringen ändå satsar hårt på jämställdheten i det högre chefsskiktet, i och med det statliga karriärutvecklingsprogrammet för kvinnor.

Han tycker att man missar kompetens med en sned könsfördelning.

– Forskning inom näringslivet visar exempelvis att män är mer riskbenägna medan kvinnor är mer kompromissvilliga och har närmare till förhandling.

Så styrs myndigheterna

  • Regeringen anger myndigheternas inriktning och uppgifter i instruktion, regleringsbrev, budgetproposition och i särskilda uppdrag.
  • Styrelsen ska oftast godkänna verksamhetsplan och årsredovisning.
  • Ledningsgruppen har som regel ingen formell beslutsmakt, men oftast fattar generaldirektören sina beslut i konsensus med ledningsgruppen.
  • Generaldirektören fattar ensam många beslut.
  • Generaldirektören delegerar vissa beslut till chefer och nyckelpersoner.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA