Bild: Frida Ström, Marta Kaszuba Åkerblom

Riksrevisionen konstaterar stora brister hos SiS

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-05-02

Det finns stora brister i vården vid Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. ”Långt ifrån alla tvångsplacerade ungdomar får den vård och behandling som de behöver”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg granskningens resultat.

Vården och behandlingen vid SiS särskilda ungdomshem är enligt Riksrevisionen inte tillräcklig och håller inte heller tillräckligt hög kvalitet. Det beror på otillräckligt utbildad personal, en ostrukturerad behandlingsverksamhet och bristande förutsättningar, skriver Riksrevisionen.

Enligt Riksrevisionen är grunden till problemen att regeringen inte gett SiS goda förutsättningar att skapa en ändamålsenlig och effektiv verksamhet. Myndighetens uppdrag är otydligt formulerat vad gäller vilka målgrupper som ska tas emot och vilken vård och behandling som ska erbjudas, skriver myndigheten.

Enligt rapporten finns stora skillnader mellan de särskilda ungdomshemmen, och ibland även mellan olika avdelningar. Medan vissa ungdomshem har en väl fungerande personalgrupp och god vårdmiljö präglas andra av konstant personalbrist, olämpliga vårdmiljöer och dåligt utbildad personal.

Riktlinjerna för hur vård och behandling ska bedrivas följs inte alltid, eftersom SiS brister i att följa upp hur väl de implementeras och följs ute på ungdomshemmen, skriver Riksrevisionen.

”Myndighetens ledning har inte skaffat sig kunskap om vilken kompetens som finns vid respektive ungdomshem, varken vad gäller den grundläggande kompetensen eller de strukturerade behandlingsprogrammen”, kommenterar projektledaren Maria-Medée Almroth granskningsresultaten i ett pressmeddelande.

SiS lyckas inte heller erbjuda ungdomarna individuellt anpassad behandling. Det beror enligt rapporten på att verksamheten inte är tillräckligt differentierad, men även på platsbrist. Det saknas också behandlingsprogram mot olika självskadebeteenden, som ätstörningar.

”Vilken vård och behandling som ungdomarna kan få styrs därför mer av på vilket ungdomshem det råkar finnas plats på än av vilka behov som finns”, påpekar Maria-Medée Almroth.

I sin rapport konstaterar Riksrevisionen också att en förhållandevis liten andel ungdomar deltar i behandlingsprogram och att bara en minoritet får tillräckligt många behandlingstillfällen för att fullfölja det aktuella programmet.

”Dåligt utbildad och ibland olämplig personal, en ostrukturerad behandlingsverksamhet och dysfunktionell vårdmiljö innebär att långt ifrån alla tvångsplacerade ungdomar får den vård och behandling som de behöver”, framhåller riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att tydliggöra Statens institutionsstyrelses vård- och behandlingsuppdrag och vilka målgrupper som ska placeras på ungdomshemmen.

SiS rekommenderas bland annat att säkerställa att interna styrdokument som ledningen har beslutat om också implementeras och följs i det dagliga arbetet på ungdomshemmen, att inrätta en funktion inom myndigheten med ett tydligt ansvar för behandlingsverksamheten och att säkerställa att personalen på ungdomshemmen har rätt kompetens.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA