Snabb bolagsbildning odemokratisk

LANTMÄTERIET2010-05-17

ST är inte avvisande till förslaget om bolagisering av Lantmäteriets uppdragsdel Metria. Men om bolaget privatiseras kan det inte åläggas något regionalpolitiskt ansvar, påpekar förbundet.

Utredaren Christina Rogestam föreslår i sin utredning att Metria skiljs ut från Lantmäteriet och bolagiseras vid kommande årsskifte. Hon bedömer att bolaget antagligen kan säljas till en privat aktör när det väl är etablerat på marknaden.

ST säger i sitt remissvar att tiden fram till den tänkta bolagsbildningen blir riskabelt kort, eftersom en proposition inte kan komma förrän efter valet. Korta tidshorisonter har blivit allt vanligare vid statliga omorganisationer, framhåller förbundet.

Det har lett till att berörda myndigheter nu startar processen på egen hand. Lantmäteriet har exempelvis flera arbetsgrupper igång inför en ombildning som ännu inte är beslutad. ST efterlyser en principiell diskussion om den demokratiska processen, och ställer frågan om riksdagen har blivit ett ”administrativt rundningsmärke”.

ST lyfter också upp frågan om vem som ska se till att det finns tillgång till lantmäterianknutna tjänster överallt i landet – även där det inte är kommersiellt lönsamt. Om det är Metria, kan bolaget inte konkurrera på lika villkor. Och om det faller på Lantmäteriet måste myndigheten bygga upp en parallell verksamhet.

Problemet kan bli akut om Metria senare säljs ut. Ett privatiserat Metria kan inte åläggas att ta regionalpolitisk hänsyn.

En tredje fråga gäller villkoren för personalen. I flera nyligen genomförda bolagiseringar har villkoren försämrats, sedan ledningen valt att byta arbetsgivarorganisation och avtalsområde. ”En berättigad fråga är om det är en del av avsikten med att bolagisera en verksamhet”, skriver ST i sitt remissvar. Förbundet kräver nu att regeringen tydligt uttalar i direktiven till organisationskommittén inför bolagiseringen att den förutsätter att personalen i huvudsak får behålla sina villkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA