Maria Lindstedt och Marie Näslund tycker att det är bra att det finns spelregler som gäller alla för hur man ska jobba i kontors­landskapet.
Bild: Øyvind Lund
Maria Lindstedt och Marie Näslund tycker att det är bra att det finns spelregler som gäller alla för hur man ska jobba i kontors­landskapet.

Spelregler underlättar jobbet

KONSUMENTVERKET2016-02-10

Med tydliga riktlinjer blev det lättare att jobba tillsammans i kontorslandskapen på Konsu­mentverket. STs avdelningsordförande Maria Lindstedt var med i den partsgemensamma gruppen som tog fram grundläggande spelregler.

Efter återkommande diskussioner om arbetsmiljön i kontorslandskapen och om hur enskilda rum skulle fördelas tillsatte Konsumentverket en parts­gemensam arbetsgrupp. Nu finns gemen­samma ställningstaganden som tydliggör vad som gäller.

För fem år sedan invigdes Konsumentverkets nya lokaler i Karlstad. Från att ha haft egna rum fick de flesta anställda sitta i kontorslandskap – på myndigheten kallar man det storrum.

– Det har varit mycket oro och diskussioner, både före och efter att de nya lokalerna invigdes, säger Maria Lindstedt, ordförande för ST inom Konsumentverket.

Det blev tydligt att det behövdes regler för hur man jobbar tillsammans i loka­ler­na. En arbetsgrupp med representanter för både fack och arbets­givare fick i uppdrag att sammanställa medarbetarnas synpunkter.

– Vi upptäckte att behoven var väldigt olika. Medan några inte vill ha för tyst i storrummen, utan ville ha bakgrundsljud, ville andra ha helt tyst. De stördes av knappljud från datorn eller av att folk gick omkring, säger Maria Lindstedt.

Resultatet av gruppens arbete blev några gemensamma ställningstaganden, snarare än detaljerade trivselregler, kring arbetet i storrummen och hur de enskilda rummen skulle användas.

Exempelvis ska det i första hand vara arbetsuppgifternas karaktär som avgör när enskilda rum fördelas. Chefsrummen ses som »bokningsbara« och det har införts tysta storrum med bokningsbara platser.

Maria Lindstedt tycker att dokumentet har varit till hjälp.

– Majoriteten önskar sig säkert fortfarande eget rum, men det har blivit tydligare vad som gäller, säger hon.

Personalchefen Maria Sundgren säger att ställningstagandena ska tydliggöra hur cheferna ska förhålla sig till olika önskemål, så att det inte hanteras olika på olika enheter. Därutöver är tanken att enheterna själva ska diskutera och komma överens om mer detaljerade trivselregler för varje storrum.

– Det kan se olika ut, i vissa rum kanske man inte alls pratar i telefon, i and­ra rum är det bestämt att det ska vara tyst en del av dagen, berättar Maria Sundgren.

ST-medlemmen och utbildningssamordnaren Erik Olsson sitter i ett mindre storrum med fyra arbetskamrater som arbetar med liknande frågor.

– Jag tycker att det är väldigt bra med ställningstagandena. Det blir mer transparent, och man vet vilka kriterier som gäller och som chefen utgår från.

Marie Näslund, som arbetar med IT-frågor, har suttit både i storrum och i eget rum. Hon tycker att det är bra och klargörande att det nu finns några grundprinciper som gäller för alla.

– Jag ska till exempel använda chefens rum just nu, skrattar hon.
 

Tips för bättre arbetsmiljö i kontorslandskaps

  • Testa olika ljudzoner i storrum så att de med likartade behov sitter tillsammans.
  • Låt de enskilda rummen rotera mellan medarbetarna.
  • Avsätt ett enskilt rum för rehabilitering efter långvarig sjukskrivning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA