ST efterlyser visioner för staten

STATSFÖRVALTNING2010-03-25

Regeringen har nyss lagt fram sin förvaltningspolitiska proposition. Men Annette Carnhede, STs ordförande, saknar fortfarande vision och vilja för den statliga förvaltningen.

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell förklarar att propositionen ”Offentlig förvaltning för demokrati, delaktighet och tillväxt” är en del av en omfattande reformering av den svenska statsförvaltningen. Men STs ordförande Annette Carnhede har svårt att se regeringens visioner. Bland annat är hon kritisk till att regeringen så stolt ropar ut att man under mandatperioden har lyckats lägga ned 87 myndigheter.

– Det stora flertalet där är sammanslagningar, som ombildandet av tjugotalet myndigheter till enmyndigheten Arbetsförmedlingen. Men vi är bekymrade över att man ser på den statliga förvaltningen som ett sparkonto ur regeringens perspektiv, kommenterar Annette Carnhede.

Hon efterlyser en vilja och riktning i regeringens syn på förvaltningen.

”Det verkar helt enkelt som att regeringen saknar visioner för den service man är ansvarig för, och då blir visionen… att det ska bli mindre?”, skriver förbundet i ett yttrande och fortsätter: ”Ingen kommer någonsin att förstå varför man ska betala en enda krona för något som inte sägs vara värt någonting alls.”

Hon tycker att det är bra att regeringen pratar om den statliga värdegrunden, att regeringen vill öka andelen kvinnliga chefer och öka jämställdheten.

– Men det är inga nyheter, det är saker som man redan jobbar med.

I stället hade hon gärna hört Mats Odell lyfta fram den svenska statsförvaltningen som en av världens mest korruptionsfria.

– På varje undersökning som OECD gör kommer svensk statsförvaltning i topp, på fråga efter fråga om område efter område. Det hade varit roligt att höra Mats Odell säga!

Några av förslagen

  • En lag om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen - för att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av myndigheter. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.
  • Ett nytt övergripande mål för förvaltningspolitiken: En innovativ och samverkande statsförvaltning som är rättssäker och effektiv, har en väl utvecklad kvalitet, service och tillgänglighet och därigenom bidrar till Sveriges utveckling och ett effektivt EU-arbete.
  • Myndigheten Statens pensionsverk byter namn till Statens tjänstepensionsverk. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2010.
  • Andra åtgärder och ställningstaganden

  • Ett offentligt etos inom förvaltningen ska tydliggöras och stärkas
  • En översyn av Regeringskansliet aviseras
  • Den offentliga servicens tillgänglighet och kvalitet ska vara likvärdig för alla medborgare och företag i landet
  • Arbetet och samordningen kring e-förvaltning intensifieras
  • Samverkan mellan myndigheter måste utvecklas ytterligare för att bli effektivare
  • Statliga myndigheter ska som regel inte sälja varor och tjänster på marknaden
  • Myndigheter ska inte bedriva opinionsbildning eller företräda särintressen inom sina verksamhetsområden
  • Ett långsiktigt utvecklingsarbete mot en mer koncentrerad hantering av administrativ stödverksamhet ska minska statens kostnader med över 500 miljoner kronor om året
  • Namn på statliga myndigheter bör avspegla att de är statliga myndigheter och vilken huvudsaklig verksamhet de bedriver
  • Delegeringen av de arbetsgivarpolitiska frågorna ligger fast men regeringen kommer även fortsättningsvis att ta nödvändiga initiativ inom prioriterade områden.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA