Thord Jansson, ST inom SiS.
Bild: Casper Hedberg
Thord Jansson, ST inom SiS.

ST positivt till förslag om intern tillsyn

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-10-27

Statens institutionsstyrelses beslut att utreda förutsättningarna för en intern tillsynsfunktion välkomnas från fackligt håll.
”Vi tycker att det är en bra idé. Varken personal, ungdomar eller klienter ska behöva fara illa”, säger STs avdelningsordförande Thord Jansson.

För att snabbare kunna upptäcka och åtgärda brister och missförhållanden vill Statens institutionsstyrelse, SiS, nu utreda förutsättningarna för en intern tillsynsfunktion.

”Vi granskas ständigt av ett flertal myndigheter, och det är bra för både SiS och våra ungdomar och klienter. Med en intern tillsynsfunktion skulle vi kunna bli mer proaktiva, agera snabbare och stärka vårt eget löpande förbättringsarbete”, framhåller Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid SiS i ett pressmeddelande.

Utredningen av funktionen ska vara klar i slutet av november. Den ska då bland annat komma med förslag på en beskrivning av uppdraget, den organisatoriska placeringen samt bemanningen.

Thord Jansson
Thord Jansson

STs avdelningsordförande på SiS, Thord Jansson, är positiv till den nya funktionen.

– Vi tycker att det är bra att man granskar verksamheten. Vi var tidigare emot att man lade ned den funktionen i samband med att IVO tog över det formella ansvaret för tillsynen, säger han till Publikt.

Facket har fått vara med i diskussionerna av hur tillsynsfunktionen ska utformas. Thord Jansson hoppas på att den ska kunna bidra till att problem av olika slag kan fångas upp snabbare.

– Det pågår en dialog och vi hoppas att det blir ett bra resultat. Det är viktigt att få med helheten, alltifrån missförhållanden till arbetsmiljö. Är det något som inte fungerar är det bra om vi kan upptäcka det tidigt och också se till att undvika det problemet på andra institutioner, säger Thord Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA