Studenter tar allt färre poäng

HÖGSKOLAN2013-03-19

Landets studenter tar allt färre poäng i förhållande till vilka kurser och utbildningar de har registrerat sig för. Det är framför allt distansstudenterna som drar ner snittet, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet.

Den så kallade prestationsgraden bland landets studenter sjunker, konstaterar myndigheten i sin rapport. I en jämförelse med läsåret 2004/05 har prestationsgraden sjunkit från 81 till 78 procent hösten 2011. Det skiljer sig åt mellan olika utbildningar – det är framför allt distansstudenter som inte tar sina poäng. Det är även stora skillnader högskolorna emellan.

Med prestationsgrad menas i vilken omfattning studenterna tar de högskolepoäng de varit registrerade för. Om en student tar alla sina registrerade poäng är prestationsgraden 100 procent.

”Vi har tittat på prestationsgraden tidigare, men det här är första gången vi använder den nya metoden som ger oss säkrare resultat. Den är betydligt mer tillförlitlig, bland annat på grund av en individkoppling mellan registrerade poäng och avklarade poäng, så att vi kan beräkna på mindre grupper”, skriver Lena Eriksson, utredare på Universitetskanslersämbetet, i ett pressmeddelande.

Prestationsgraden var högst på yrkesexamensprogrammen, 89 procent. Av de större programmen hamnade sjukgymnast- och läkarprogrammet högst, runt 96 procent. Den lägsta prestationsgraden bland yrkesexamensprogrammen hade högskoleingenjörsprogrammet, 82 procent. Distansstudenterna tar 56 procent av de poäng de registrerat sig för, medan studenter på campus går i land med 81 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA