Vill avskaffa självständiga ambassader

UTRIKESDEPARTEMENTET2010-04-28

Genom att avskaffa de svenska ambassadernas status som självständiga myndigheter ska utlandsrepresentationen bli mer flexibla. Det menar regeringens utredare Peter Egardt.

Regeringens särskilde utredare Peter Egardt har uppdraget att se över den svenska utrikesförvaltningen. I ett delbetänkande föreslår han att den svenska utlandsrepresentationen ska göras mer flexibel. Genom att avskaffa utlandsmyndigheternas formella status som egna myndigheter och föra över utrikesförvaltningen till Regeringskansliet ska det bli lättare att genomföra förändringar. Det är ett sätt att undvika dramatik kring beslut om att lägga ned ambassader, menar han:

”Vi ska kunna anpassa oss snabbare och mindre dramatiskt till omvärldsförändringar, och se till att vi sätter resurser där vi verkligen behöver resurser”, sade Peter Egardt i samband med att förslagen överlämnades till utrikesminister Carl Bildt, M.

Utredningen vill med sitt förslag skapa öppningar för olika lösningar för den svenska utlandsrepresentationen – det ska kunna finnas svenska beskickningar med bara en tjänsteman, det ska vara möjligt att inrätta beskickningar i samverkan med andra aktörer och UD ska i högre grad kunna utnyttja lokalanställda.

”Samarbeten och att dela lokaler med andra länders ambassader eller med de nyinrättade EU-delegationerna måste kunna nyttjas mer”, säger Peter Egardt i ett pressmeddelande.

Vid utgången av år 2010 kommer Sverige enligt pressmeddelandet att ha 99 utlandsmyndigheter; ambassader, delegationer, representationer och karriärkonsulat. Antalet har varit ganska stabilt sedan 1990 och är jämförbart med till exempel övriga nordiska länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av RK-anställd (ej verifierad) ons, 04/28/2010 - 15:02
Många av oss var med när det beslöts att ambassaderna skulle vara självständiga myndigheter, "systemet skulle nämligen bli mer flexiblet på det sättet".
Inlagt av Anton (ej verifierad) ons, 04/28/2010 - 15:19
Antalet ambassader är jämförbart med övriga nordiska länder????? Men övriga nordiska länder är ju HÄLFTEN så stora!

Jämför vi med Nederländerna som nästan är ett lika stort EU-land som Sverige har vi nästan HÄLTEN så få beskickningar!!!! Sverige har med åren fått den sämsta utrikesförvaltningen i norra Europa!!!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA