Kvävda av de administrativa arbetsuppgifterna

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2014-06-17

Allt fler klagar över betungande administrativa bördor. Vi kan vara på väg att gräva oss in i en administrativ fälla.

Av:  Gert Ohlin

Hur gick det egentligen med det papperslösa kontoret? Och datoriseringen som skulle ge ett fantastiskt administrativt stöd – blev det som man hoppades? I dag vet både du och jag att väldigt få av dessa visioner har blivit förverkligade.

Numera präglas arbetet ofta av mängder av administrativa uppgifter. Det gäller både chefer och andra medarbetare. På många arbetsplatser har assistenttjänsterna för länge sedan rationaliserats bort. Det innebär att de medarbetare som finns kvar behöver sköta både sin egen administration och de administrativa rutiner som alla dataprogram kräver.

Visserligen skulle det vara helt omöjligt att prestera det vi gör i dag utan datorstöd. Men samtidigt noterar jag ständigt att väldigt många klagar över alla administrativa bördor som ligger utöver de egentliga arbetsuppgifterna.

Chefers tid för ledarskap får ofta stryka på foten för administrativa uppgifter. De administrativa uppgifterna för medarbetarna tar också mer och mer tid från kärnuppgifterna.

Ibland får jag känslan av att vi är på väg att gräva oss djupare och djupare ned i en administrativ fälla, där vi ägnar orimligt mycket tid åt att administrera och registrera vårt arbete.

Varje vecka ser jag att det administrativa arbetet runt omkring själva huvuduppgifterna utgör den största stressfaktorn i arbetet. Håller vi på att kvävas av all administration som vi skapar oss?

Jag har i flera debattinlägg de senaste åren pläderat för att återinföra assistenter på landets arbetsplatser.

Jag är övertygad om att arbetsmiljön för såväl medarbetare som chefer skulle förbättras genom en sådan förändring, samtidigt som det skulle kunna skapas många nya och spännande ingångsjobb på arbetsmarknaden.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA