Stressen i arbetslivet måste minska

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2016-02-10

Larmrapporterna om hälsoriskerna som är kopplade till stress i arbetslivet avlöser varandra. Trots detta görs alldeles för få konkreta förändringar för att minska stressen.

Av:  Gert Ohlin

Statistiken visar att allt fler blir sjuka på grund av sitt arbete. Men få arbetsgivare har en plan för att minska stressen för sina medarbetare. Inte minst den offentliga sektorn präglas i stor utsträckning av alltför hög arbetsbelastning och stress.

Situationen i arbetslivet är en konsekvens av samhällsutvecklingen i stort. Kraven på tillgänglighet, flexibla lösningar, snabba besked och hög servicenivå ökar ständigt. Ofta ökar kraven i betydligt snabbare takt än det finns tillgängliga resurser för att tillmötesgå dem.

Det här gör att du som arbetstagare ofta hamnar i kläm. Det förväntas att du ska arbeta både snabbare, mer flexibelt och än mer service­inriktat. För många är gränsen för vad som är rimligt sedan länge passerad – och därför blir också allt fler sjuka av sitt arbete.

Även vi själva bidrar med ökade krav. Som konsumenter, brukare, samhällsmedborgare och kolleger kräver vi ständigt mer och mer av var­andra. Vi förväntar oss ofta besked på direkten och svar på mejl inom några minuter.

Om stressen i arbetet ska kunna bekämpas måste vi nog börja där vi själva står. Alltså kan vi inte fortsätta att ständigt kräva mer och snabbare service. Som kolleger måste vi börja visa varandra mer hänsyn. Vi ska inte i onödan öka på stressen för varandra genom att sända påminnelsemejl och kräva snabba besked stup i kvarten.

Det är människan och inte tekniken som behöver dra ned tempot och sätta gränser för stressen. Jag hoppas att vi i framtiden förstår att vi inte är rustade att hantera information och uppgifter i den takt som den digitala världen erbjuder. Med den förhoppningen tackar jag för mig och avslutar min sista spalt här i Publikt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA