Väntar du också på att bli uppbjuden?

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2015-11-17

Andra människor kan inte läsa dina tankar. Om du sitter och drömmer om ett nytt jobb eller nya arbetsuppgifter är det dags att du börjar berätta om det för dem som befinner sig i din omgivning.

Av:  Inger Ehn Knobblock

I ett samtal gav en medlem uttryck för besvikelse. Hon kände sig förbigången. Anledningen var att hon inte hade blivit tillfrågad när det skulle utses en ny chef. När jag frågade om hon hade visat något intresse för jobbet svarade hon nej.

Hon hade inte sökt tjänsten. Jag undrade då hur det kom sig att hon tyckte att hon blivit snuvad på jobbet när hon inte ens gjort ett försök att få det.

Medlemmen menade att hon borde ha varit det självklara valet och att hon inte trodde att hon behövde söka. Jag frågade varför hon inte berättat för sina chefer att hon gärna ville ha jobbet. Hon svarade att de väl borde ha fattat det vid det här laget.

Jag önskar att jag kunde säga att det här är en unik situation. Men det är det inte. Runt om på våra arbetsplatser sitter anställda som bara väntar på att bli uppbjudna. Som drömmer om att andra ska upptäcka deras kompetens och unika förmågor. Och när det inte sker förlorar de sig i känslor av missmod och i värsta fall bitterhet.

Så hur gör du? Har du tagit reda på vad du vill med ditt arbetsliv? Berättar du det för din omgivning? Är du så modig att du beskriver för chefen hur din drömkarriär ser ut? Om du svarar nej på de här frågorna tycker jag att du, från och med i dag, ska börja berätta det.

För det är bara du som kan veta vilka mål du har för din karriär. Hur bra din chef och dina arbetskamrater än är så kan de inte läsa dina tankar. Men vet de vad du vill kanske de kommer att tänka på just dig nästa gång ett spännande jobb ska tillsättas.

PS. »Hon« skulle lika gärna kunna vara jag, som skriver denna krönika.

Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA