”Satsa mer på innovationer!”

FORSKNING2014-10-13

Det behövs en genomtänkt satsning på innovatörer och uppfinnare. Det duger inte att bara ge ännu mer stöd till miljöer som skapar få innovationer, skriver tre forskare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Industrins investeringar har sjunkit de senaste femton åren. Produktion och antal anställda går neråt och bara inom läkemedelsindustrin har antalet anställda på kort tid minskat med 40 procent. Läget är akut, skriver Stefan Fölster, Thomas Hedner och Christian Sandström:

”I decennier har svensk forsknings- och innovationspolitik fördelat stora belopp utan evidens om i vilka miljöer de viktigaste innovationerna skapas. Ingen av de många offentliga forsknings- och innovationsutredningarna har försökt att ge svar på denna grundläggande fråga. Staten lägger i huvudsak pengarna på universitet och högskolor – närmare 16 miljarder kronor årligen”, konstaterar de tre forskarna.

En ny studie från Reforminstitutet visar att universiteten bara står för 20 procent av de banbrytande uppfinningarna. En tredjedel kommer från helt fristående uppfinnare, som får ytterst lite uppmuntran av innovationspolitiken. Resten står privata företag för, konstaterar de tre debattörerna:

”Vi menar att innovationspolitiken måste bli evidensbaserad. Grundläggande är att regeringen följer upp Reforminstitutets analys och löpande tar reda på i vilka miljöer viktiga innovationer tas fram i Sverige och hur den processen egentligen ser ut.”

Utifrån detta bör olika sätt för att öka antalet innovationer från enskilda uppfinnare och från universiteten testas.

”Sverige tappar i dagsläget innovativa näringar i en oroande takt. Därför är det hög tid att den nya innovationsministern Mikael Damberg initierar en radikal och kreativ översyn av innovationspolitiken”, skriver Stefan Fölster, Thomas Hedner och Christian Sandström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA