1 235 personer hemligt avlyssnade

INTEGRITET2015-05-25

Antalet personer som varit föremål för hemlig avlyssning och övervakning är i stort sett oförändrat. Det framgår av Åklagarmyndighetens årliga rapport till regeringen.

Rapporten till regeringen har tagits fram av Åklagarmyndigheten i samverkan med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket. Enligt rapporten över användandet av hemliga tvångsmedel är antalet avlyssnade och övervakade personer i stort sett oförändrat jämfört med tidigare år. Bara i 5 ärenden av 1 000 avslår domstolen en begäran om hemlig övervakning.

Under 2014 var 1 235 personer föremål för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Det kan jämföras med 1 251 personer under 2013 och 1 268 under 2012. Antalet personer som utsatts för hemlig övervakning av elektronisk kommunikation minskade från 2 381 under år 2013 till 2 022 under förra året. 89 personer var under året föremål för hemlig kameraövervakning och 21 personer för hemlig rumsavlyssning. Den vanligaste brottsmisstanken var narkotikabrott och smuggling.

Enligt rapporten har uppgifter från avlyssning eller övervakning lett till att den misstänkte kunnat åtalas i vart fjärde fall. I ett fall av tio har uppgifterna istället lett till att den avlyssnade kunnat frias från misstankar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA