Annons:
Turkiet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

10 000 avstängda åter till jobbet

I Turkiet har mer än 10 000 offentliganställda fackmedlemmar som varit avstängda från sina jobb fått komma tillbaka till sina arbetsplatser, skriver Arbetet Global. Enligt myndigheterna är de fortfarande misstänkta för terrorbrott.

Efter den misslyckade statskuppen i somras stängde turkiska staten av tiotusentals offentliganställda från sina jobb för misstänkt samröre med kuppmakarna. Nu har turkiska regeringen backat efter tusentals stämningar från de offentliganställdas fackliga centralorganisation Kesk, skriver Arbetet Global. Det gäller främst medlemmar i lärarfacket Egitim-Sen.

Bara i Diyarbakir i turkiska Kurdistan stängdes drygt 4 400 lärare av från sina jobb. Det var mer än varannan av Egitim-Sens medlemmar i staden. Enligt lagen får en anställd inte vara avstängd längre än tre månader i avvaktan på en brottsutredning. Därför får de avstängda lärarna nu komma tillbaka till sina arbetsplatser, trots att brottsmisstankarna kvarstår, skriver tidningen.

Anklagelserna mot dem rubriceras som ”terrorverksamhet” och går tillbaka till en manifestation nästan två år före kuppförsöket, då facket protesterade mot att inbördeskriget mellan regeringsstyrkorna och kurdiska PKK flyttat in i städerna.

”Vi fick nog när många av våra elever sköts till döds av militären sedan de brutit mot reglerna kring utegångsförbudet som pågick i flera månader. Det gällde våra barns, våra elevers, liv. Det var fackets skyldighet att säga ifrån. Inga åklagare i landet kommer att kunna framställa en fredsmanifestation som terrorverksamhet”, säger Egitim-Sens lokala ordförande Havva Karahanci till Arbetet Global.

Totalt har mer än 100 000 offentliganställda blivit avstängda, och det är fortfarande långt ifrån alla som får sina jobb tillbaka. Många fackligt aktiva har drabbats av yrkesförbud, som kan komma att bli livslångt, skriver tidningen. Kesk har överklagat alla beslut om yrkesförbud till såväl lokala förvaltningsdomstolar och författningsdomstolen i Ankara som till Europadomstolen i Strasbourg.

Bli den första att tycka till!