Annons:
Migrationsverket
Nyhet
AVPeter Nordebo1 kommentarer

100 anställda får lämna asylmottagning

Migrationsverket kommer att minska personalen inom asylmottagningen i region syd med ungefär 100 personer. Det motsvarar var femte anställd i mottagningsverksamheten.

Allt färre människor söker asyl i Sverige och Migrationsverket avvecklar för närvarande sina boenden för asylsökande runt om i landet. Enligt ett pressmeddelande ska nu också myndighetens asylmottagning anpassas till det minskande mottagandet. Under 2017 kommer region Syd att minska med ungefär 100 medarbetare eller 20 procent av den totala mottagningsverksamheten i regionen.

I Kronobergs län kommer boendeverksamheten, som i dag finns i både Alvesta och Växjö, att samlas till mottagningsenheten i Växjö. Migrationsverket kommer ändå ha kvar annan verksamhet i Alvesta. Vid mottagningsenheterna i Skåne och Blekinge kommer bemanningen att minska successivt under året. Hur anpassningarna ska ske i Kalmar län har ännu inte beslutats.

”Vi måste anpassa kostymen efter en minskande verksamhet. Många medarbetare berörs av detta och vi arbetar aktivt med att ta tillvara deras kompetens genom att erbjuda dem ny placering på vakanta tjänster. Exakt hur många medarbetare som kommer att behöva lämna vår verksamhet är därför för tidigt att säga” , skriver regionchef Åsa Lindberg i pressmeddelandet.

Skulle vara intressant ifall Publikt kunde följa upp om hur personalen i Alvesta informerades gällande vilka som får stanna kvar i Alvesta samt om vilka som går till Växjö. Det lär ha skett via mail.
Likaså frågan om hur urvalet av dessa gjordes? Lär vara arbetsledningsbeslut.
Är det arbetsgivarens nya tolkning av arbetsrätten? Kan vi förvänta oss mer av denna cyniska hantering av medarbetare framöver?