Äldresatsningen krympte till hälften

SOCIALSTYRELSEN2012-01-24

Samtidigt som Sverige skakas av skandaler inom äldrevården har Socialstyrelsen skurit ned sin tillsyn. Antalet inspektörer har halverats sedan Socialstyrelsen tog över tillsynen 2010.

Av:  Therese Säfström

Efter flera vårdskandaler gjordes vid 2000-talets början en storsatsning på länsstyrelsernas äldreskyddsombud. Mer tillsyn ute i verksamheten skulle sätta stopp för vanvårdsfallen.

Den 1 januari 2010 tog Socialstyrelsen över tillsynen över äldreomsorgen. Sedan dess har antalet inspektörer minskat från runt 60 i hela landet till hälften, visar en rundringning som Publikt har gjort.

När Marie Svensson jobbade på länsstyrelsen i Östergötland arbetade tre personer med tillsyn över socialtjänstens äldreomsorg i ett län. Nu är de lika många på tre län.

– Resurserna fanns ju från början, men har omfördelats av Socialstyrelsen, säger Marie Svensson. Tjänster tillsätts inte igen, eller så görs de om och besätts av en sjuk­sköterska i stället. Det finns inte en chans att vara ute lika mycket som ­tidigare.

På Socialstyrelsen har all tillsyn samordnats så att den i dag omfattar både omsorg och hälso- och sjukvård.

Thomas Karlsson, vice ordförande för ST inom Socialstyrelsen och inspektör på Socialstyrelsens region Öst, tycker att förändringen har fördelar.

Men enligt honom sker tillsynen av hälso- och sjukvård på bekostnad av tillsynen av omsorg enligt socialtjänstlagen, exempelvis äldreomsorg.

– Det är klart att situationen är bekymmersam. Särskilt när vi åter­igen har ett läge med vårdskandaler på äldre­boenden. Det var precis det här som satsningen på äldreskyddsombud skulle förhindra.

Per-Anders Sunesson, avdelningschef för Socialstyrelsens tillsyns­avdelning, tycker inte att tillsynen över äldre­omsorgen har blivit lidande sedan hans myndighet tog över. Han bekräftar att det blivit färre handläggare som arbetar med socialtjänstens äldre­omsorg, men säger att det ligger i reformens natur.

– Vi måste täcka hela tillsynsområdet. Därför arbetar vi på ett annat sätt och mixar tillsynsgrupperna med olika kompetenser.

Men enligt Thomas Karlsson är det inte så vardagen ser ut:

– Vi är inte i mål med integrationen på långa vägar än, säger han.

Hälften av inspektörerna har försvunnit sedan Socialstyrelsen tog över

  • Fram till 1 januari 2010 arbetade runt 60 äldreskyddsombud på länsstyrelserna med tillsynen av äldreboenden, hemtjänst och annan äldreomsorg enligt socialtjänst­lagen.
  • En rundringning som Publikt har gjort till Social­styrelsens regioner visar att antalet halverats sedan Socialstyrelsen tog över verksam­heten.
  •   

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA