Allt fler nyanlända i snabbspår

INTEGRATION2017-05-24

Allt fler nyanlända deltar enligt Arbetsförmedlingen i olika snabbspår. Sedan starten 2016 har 3 540 personer påbörjat ett snabbspår. I dag finns totalt 14 snabbspår inom 30 olika yrken.

Det tar olika lång tid att leva upp till kraven på svensk arbetsmarknad och det är stora skillnader mellan olika yrken, konstaterar Arbetsförmedlingen i en uppföljning av snabbspåren, som är till för att arbetsgivare ska kunna fånga upp nyanlända med erfarenhet eller utbildning inom yrken där det är brist på arbetskraft.

”Vi har fler snabbspår och antalet deltagare i snabbspåren ökar successivt, det är positivt. Vår ambition är att få in fler, därför jobbar vi med att förbättra kompetenskartläggningen för att säkra matchningen. Ofta går det inte att överföra utländsk kompetens till svenska förhållanden rakt av inom dessa yrken”, skriver Arbetsförmedlingens ansvarige Roy Melchert i ett pressmeddelande.

Snabbspåren bygger på överenskommelser mellan Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter. En utvärdering av de deltagare som deltagit i ett snabbspår i minst ett år visar att mellan 33 och 52 procent av deltagarna fått jobb. Inom legitimationsyrkena i hälso- och sjukvården var siffran lägre, 23 procent, på grund av de krav som ställs för att få legitimation.

Fortfarande saknar Arbetsförmedlingen verktyg för vissa snabbspår. Till exempel har upphandlingen av lastbilsförarutbildningen överklagats och därför inte kunnat starta. Inom socialt arbete saknas också en uppdragsutbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA