Anställda mobbas på Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2014-03-10

Anställda på Migrationsverket i Alvesta vittnar om att det förekommer mobbning och kränkningar på arbetsplatsen. Det visar en rapport från Previa.

14 av 38 anställda på Migrationsverkets mottagningsenhet i Alvesta anser att det förekommer mobbning på arbetsplatsen. Det visar Previas undersökning, som Publikt har tagit del av. Antingen har man själv varit utsatt eller så har man bevittnat det. Det kan handla om utfrysning, påhopp och prat bakom ryggen.

− En modern arbetsplats får inte se ut på det här sättet, säger Lena Mårtensson Stenudd, områdeschef på Migrationsverket.

De anställda upplever också att det finns ett antal medarbetare som har en dålig attityd och som sprider en dålig stämning på arbetsplatsen.

ST har tillsammans med skyddsorganisationen drivit på för att få till stånd den aktuella undersökningen från Previa.

Enligt Henriette Karling, i avdelningsstyrelsen för ST inom Migrationsverket, har ST känt till och uppmärksammat arbetsmiljön på enheten i flera år.

− Men det har varit enskilda signaler från olika medarbetare. Det som blev nytt för mig var graden av allvar som kom fram i rapporten, nu när man fick allting samlat.

Syftet med undersökningen var att göra en nulägesbeskrivning av den psykosociala arbetsmiljön och de problem som kvarstår efter att en tidigare chef ”avsatts”, som det uttrycks i rapporten.

− Min uppfattning är att det har växt fram en kultur och ett förhållningssätt på arbetsplatsen som inte är nyttig, säger Henriette Karling.

Enligt rapporten ska mobbning och kräkningar ha skett både arbetsgivare mot medarbetare och medarbetare emellan.

− Ledningen lyfts fram som en del. Men man kan inte peka ut en enskild bov i det här.

Även arbetsgivaren har varit medveten om problemen, men inte digniteten.

− Men i höstas hände något som gjorde att jag reagerade på att det inte var som det skulle. Jag fick trettio olika mejl i min mejlbox om hur dåligt man mådde. Då rullades det här upp, säger områdeschef Lena Mårtensson Stenudd.

Enligt henne har ett par chefer nu lämnat enheten, men personalen och den nya enhetschefen Bertil Olsson ville ändå genomföra undersökningen.

− Nu har vi resultatet. Det handlar mycket om hur det varit, men också om det som är kvar. Men jag vägrar acceptera att något sitter i väggarna.

Lena Mårtensson Stenudd säger att de utifrån resultatet ska ta fram en handlingsplan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA