Arbetslösheten ökar bland utrikesfödda

ARBETSMARKNAD2015-10-13

Klyftan på arbetsmarknaden mellan inrikes och utrikes födda växer. Minskningen av arbetslösheten har planat ut. Medan arbetslösheten bland utrikes födda fortsätter öka, minskar den bland inrikes födda.

I slutet av september var 369 000 personer inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Det innebär att nedgången av arbetslösheten i stort sett har upphört. Minskningen är koncentrerad till inrikes födda, medan allt fler utrikes födda är arbetslösa, enligt ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

”Utvecklingen mot en tudelad arbetsmarknad blir allt tydligare. Bland utrikes födda fortsätter antalet inskrivna arbetslösa att öka. Vi ser också att personer som saknar gymnasiekompetens har en fortsatt kärv situation på arbetsmarknaden”, kommenterar myndighetens analyschef Mats Wadman.

Av de inskrivna var 188 000 personer registrerade som inrikes födda, Det är 19 000 färre än för ett år sedan. Samtidigt ökar antalet tydligt bland de utrikes födda. De blev 17 000 fler och totalantalet ökade till 181 000. Skillnaden i arbetslöshetsnivå är 4,6 procent för inrikes födda och 21,6 procent bland utrikes födda. Hela ökningen finns bland utomeuropeiskt födda, redovisar Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA