Arbetsmiljön kan störa sömnen

FORSKNING2013-04-18

Upplevelser av låg lön och uppskattning, skiftarbete och mobbning är några faktorer i arbetssituationen som kan leda till sömnsvårigheter. Det konstaterar SBU i en rapport.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har regeringens uppdrag att utvärdera metoder som används i vården, både etablerade och nya. Nu har myndigheten presenterat en sammanställning av studier av samband mellan arbetsförhållanden och sömnstörningar.

Den som har gott medmänskligt stöd i sin arbetsmiljö, har möjlighet till kontroll över det egna arbetet och behandlas rättvist har mindre sömnstörningar än andra. Den som har höga krav i jobbet, psykiskt ansträngande arbete eller utsätts för mobbning på arbetsplatsen har mer sömnstörningar än andra.

Också de som tycker att belöningen för arbetet, till exempel lönen eller omgivningens uppskattning, är låg eller inte står i proportion till ansträngningen har mer sömnstörningar. Enligt SBU finns det vetenskapligt stöd för att var och en av dessa faktorer leder till högre förekomst av sömnstörning.

Även skiftarbetande har mer sömnstörningar. Om man slutar jobba skift minskar sömnstörningarna. Något annat samband mellan arbetstid och sömnstörningar har inte påvisats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA