Annons:
Flera av Stockholms tunnelbanestationer saknar trygghetsrum. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på arbetsgivaren SL ska åtgärda det.Bild:Getty Images
Spårtrafiken
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder i tunnelbanan

Arbetsmiljöverket kräver att Storstockholms lokaltrafik, SL, ska bygga fler trygghetsrum i tunnelbanan. Ett trygghetsrum är ett avskilt utrymme dit ordningsvakter kan föra omhändertagna personer i väntan på polis.

På flera av Stockholms tunnelbanestationer saknas trygghetsrum. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på arbetsgivaren SL att anordna sådana på fler av stationerna för att förebygga risken för hot och våld. Kraven är förenade med ett vite på sammanlagt 22 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket behövs trygghetsrummen för att ordningsvakterna ska kunna få skydd för sig själva och för de omhändertagna i väntan på att polis kommer till platsen. Kravet på SL är en uppföljning av ett beslut från 2012, och en uppföljande inspektion i oktober 2014. De krav som Arbetsmiljöverket nu ställer bygger på information från Stockholms lokaltrafik, vaktbolagen och skyddsombud. Kraven ska vara uppfyllda senast 13 januari 2020.

Bli den första att tycka till!