Avvecklingen av fas 3 inleds

BUDGETPROPOSITIONEN2015-08-25

Regeringen påbörjar nu avvecklingen av fas 3, arbetsmarknadsåtgärden för över 34 000 långtidsarbetslösa. Nya anvisningar till fas 3 stoppas. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, utlovar också utbildningssatsningar för långtidsarbetslösa.

– Jag känner pressen från väljarna att leverera resultat, deklarerade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på en presskonferens där några av de kommande budgetförslagen mot arbetslösheten presenterades.

Fas 3 eller sysselsättningsfasen, som regeringen nu tänker avveckla, var en del i den förra regeringens jobb- och utvecklingsgaranti i tre faser. Enligt Ylva Johansson har Fas 3 inneburit passiv förvaring. Tanken med åtgärden var att ”man skulle ta sig i kragen så att man inte hamnade i Fas 3”.

– Men ingen ska behöva vara i en återvändsgränd.

Det första steget i avvecklingen, att stoppa nya anvisningar till åtgärden, ska genomföras senast i början av nästa år. Hur lång tid det kommer att ta innan alla har lämnat fas 3 kunde Ylva Johansson inte säga.

– Men det är en mycket stor uppgift att avveckla den och det kommer att få ta lite tid. Vi ska inte ersätta en dålig åtgärd med en annan dålig åtgärd.

En del av de långtidsarbetslösa kan komma att erbjudas utbildning. I den kommande budgeten finns pengar till yrkesinriktade kurser på folkhögskola, där deltagarna får behålla sitt aktivitetsstöd i upp till 24 månader. De studiemotiverande kurserna för arbetslösa över 25 år permanentas, och kurserna i svenska för invandrare, sfi, kan förlängas från sex till tolv månader. Regeringen vill också införa en möjlighet för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin att studera på deltid.

Syftet med förslagen är att rikta insatserna mot grupper som har särskilt svårt att få jobb, unga utan gymnasieutbildning och nyanlända invandrare.

Höstens budgetproposition ska bli en ”jobbudget”, säger regeringen, men den har hittills inte angett hur många jobb de hittills aviserade åtgärderna beräknas ge. För att exempelvis förverkliga löftet om extratjänster i äldreomsorg, sjukvård och skola krävs att kommuner och landsting är beredda att anställa arbetslösa i stor skala. Det är de, sa Ylva Johansson på presskonferensen. Inrättande av extratjänster kräver inte anmälan till EU-kommissionen, berättade hon, och insatsen kan därför komma igång snabbt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA