Bristande skydd mot korruption i EU

EU2014-04-25

EU får kritik av antikorruptionsorganisationen Transparency International för bristande skydd mot korruption. Enligt organisationen har EUs institutioner ”blinda fläckar” som öppnar för risker.

I en 250 sidor lång rapport går Transparency International igenom EU-institutionernas regler för att garantera öppenhet och ansvarsfrihet, samt hur institutionerna hanterar frågorna i praktiken, skriver Europaportalen.

”EU-institutionerna har gjort mycket för att rensa upp på hemmaplan de senaste åren, men en stark grund undermineras av komplexa regler, eftergivenhet och brist på uppföljning”, säger chefen för organisationens EU-enhet Carl Dolan i ett uttalande.

Enligt undersökningen är öppenheten i EU-institutionerna generellt god, men där finns vad som i rapporten kallas ”blinda fläckar”. Särskilt problematiska är de trepartsförhandlingar om lagstiftning som förs mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet. Allt fler av de avgörande besluten fattas i dag i sådana ”triloger”, helt utan insyn.

Transparency International uppmanar EU-institutionerna att göra sitt lobbyistregister obligatoriskt. Organisationen uppmanar också EU-parlamentarikerna att offentligt redovisa vilka organisationer och företag de har möten med, så att de lämnar ett ”lagstiftande fotspår”.

EU-parlamentet får också kritik för att man inte offentliggör de individuella traktamenten och förmåner som EU-parlamentarikerna får utöver sin lön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Korruption EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA