Chef spelade in medarbetare

KRIMINALVÅRDEN2014-11-13

En chef inom Kriminalvården har spelat in anställda utan att de visste om det. Enligt Kriminalvården finns chefen själv med på ljudfilerna. Därför är det inte brottsligt, bara djupt förtroendeskadligt, menar Kriminalvården, och polisanmäler inte. Chefen har sagt upp sig.

− Materialet lämnades faktiskt över till en förtroendevald inom ST. Varför vet vi inte. Det lämnades sedan direkt vidare till arbetsgivarsidan, säger Maria Rahn-Andersson, regionansvarig för ST inom Kriminalvården syd.

Hon kan inte bekräfta att någon ST-medlem funnits med på inspelningarna.

− Det kan jag inte svara på och skulle inte vilja heller. Men troligtvis är det så.

Hon konstaterar att det som har skett är en grov kränkning av förtroendet, dels gentemot arbetsgivaren, dels gentemot arbetstagarna.

Maria Rahn-Andersson är dock nöjd med arbetsgivarens hantering.

− Det är “by the book” och åtgärdades skyndsamt från arbetsgivarens sida.

Chefen, som arbetade inom Kriminalvården i södra Sverige, hade sparat ljudfilerna på USB-stickor.

De filer som kommit arbetsgivaren till del har Kriminalvården lyssnat igenom och enligt Viktoria Rydholm, chef för Kriminalvårdens region syd, är chefen själv delaktig i samtalen.

− Det har varit viktigt att få fram om den här individen förekommer i samtalen för då är det ingen olaglig handling. Så det har vi säkerställt i det material som kommit arbetsgivaren till del, säger hon.

Eftersom det inte är brottsligt att spela in samtal där man själv förekommer har Kriminalvården inte polisanmält ärendet och de tänker inte heller utreda tjänstemannens agerande vidare.

− Men ärendet i sig finns kvar i vår verksamhet och måste hanteras. Det är väldigt förtroendeskadligt det som skett, även om det är på grund av en individs handlingar, så nu har vi ett stort arbete framför oss, säger Viktoria Rydholm.

Däremot, säger hon, tänker de inte fördjupa sig i materialet.

− För mig är själva innehållet i inspelningarna helt ointressant.

Viktoria Rydholm kan inte svara på om de har allt material.

− Vi har lyssnat igenom det vi har fått men det är omöjligt för mig att gå i god för att det är allt. De medarbetare som vi känt igen på inspelningarna har vi haft kontakt med.

Aftonbladet säger sig dock ha en källa som säger att chefen inte är med på alla inspelningar, utan att det också handlar om ren avlyssning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA