Sven-Gunnar ”Svenka” Eriksson och hans kollega Erica Rönnqvist tog emot de amerikanska gästerna när tv-programmet ”Allt för Sverige” spelades in på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.
Bild: Maria Eilertsen
Sven-Gunnar ”Svenka” Eriksson och hans kollega Erica Rönnqvist tog emot de amerikanska gästerna när tv-programmet ”Allt för Sverige” spelades in på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

De blev tv-stjärnor för en dag

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-10-10

ST-medlemmen Sven-Gunnar ”Svenka” Eriksson och hans arbetskamrater på Arbetsförmedlingen i Sundsvall hade en annorlunda arbetsdag precis innan semestern. Då besöktes kontoret av fyra amerikanska deltagare i SVTs realityserie ”Allt för Sverige”.

Hur kom det sig?

– Jo, ”Allt för Sverige” handlar ju om att amerikaner med svenska rötter kommer till Sverige och får lära sig mer om sin släkt och om landet. Och som ett led i det lät man fyra av deltagarna prova på att praktisera på Arbetsförmedlingen.

Hur blev ni förberedda?

– Vi fick veta att vi skulle försöka ordna fram ett par arbetsuppgifter. Och det var ju en utmaning i sig eftersom mycket är sekretessbelagt. Ett par dagar innan inspelningen kom ett ungefärligt körschema. Själva inspelningen var i juni och tog några timmar.

Vad fick de göra?

– Jag och min kollega Erica Rönnqvist fick handleda dem i att kopiera och duka upp ett mötesrum inför ett kundmöte. Sedan fick de lära sig hur man skriver in sig som arbetslös i Platsbanken. En av våra kundvärdar härstammar från USA och delstaten Oregon. Det var uppskattat, speciellt då en av deltagarna kom från just Oregon.

Frågade de något?

– Ja, de var frågvisa och ville veta allt om Arbetsförmedlingen – vad som är vårt uppdrag och hur det fungerar om man blir arbetslös. Dessutom var de väldigt nyfikna på hela vårt välfärdssystem i stort. Det är ju stor skillnad jämfört med hur det är i USA.

Vad var de mest förvånade över?

– En av deltagarna var musiker och musikalartist. Han var imponerad över att vi har en speciell arbetsförmedling, AF Kultur, för kulturarbetare. Sedan var de förvånade över en del inom välfärdssystemen, men de visste också en del innan.

Vad bjöd ni på för fika?

– Det skulle ju vara ”typical Swedish fika” på en helt vanlig arbetsplats. Och det var det väl, men lite mer än vanligt. Bullar, kakor och till och med mazariner. Och så kaffe så klart. På kvällen skulle de ha tacokväll och fredagsmys.

Hur var själva inspelningen?

– Det var kul. Vi fick ta om några gånger, det var lite svårt med ljuset. Det som var knepigt för oss arbetsförmedlare var att hitta de rätta engelska orden på myndighetsspecifika saker, även om vi talar bra vardagsengelska.

När kommer det på tv?

– Första programmet sänds 22 oktober, men det tar nog några avsnitt innan vi är med. Sedan vet man ju aldrig hur mycket som är bortklippt, men jag hoppas att en del är kvar i alla fall.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA