Deras ord kan fälla utslaget

FÖRDJUPNING: REFERENSER2015-02-10

Dina referenser kan avgöra om du får ett nytt jobb eller inte. Välj därför dina referens­personer omsorgsfullt och se till att hålla kontakten med dem.

I dag har informationen i din jobbansökan fått konkurrens av allt som Google och sociala medier kan berätta om dig. Dina referenser har därför en viktig roll: de kan stärka den bild som du själv vill förmedla.

Var noggrann när du väljer dina referenser, råder Anna-Karin Midunger, HR-chef och tidigare karriärcoach.

– Helst ska det vara en chef eller någon typ av arbetsledare. Välj alltså inte din svärfar eller en god vän om du inte har väldigt starka skäl.

Seriösa personer med ett gott rykte är att föredra. Det är bra att hålla kontakt med dem då och då, inte bara precis när du ska söka ett nytt jobb. Fundera också över referenspersonernas egenskaper.

– En del kanske tycker att du är jätte­duktig, men saknar förmågan att förmedla det. Referenspersonerna ska helst vara både positiva och kommunikativa till sin läggning.

Det är viktigt att »förprata« med referenspersonerna. Men man kan ändå aldrig vara helt säker på vad de kommer att berätta. Fast Christel Backman vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet tycker inte att man ska oroa sig alltför mycket om bilden som kommer fram inte är perfekt.

– Om man till exempel vet med sig att man haft en konflikt på en arbetsplats som kan komma fram, via referenser eller internet, så bör man själv berätta om det vid intervjun så att rekryteraren får förståelse för den situation som uppstod.

Så väljer du dina referenspersoner

  1. 1. Skriv en egen lista på tänkbara personer. Det kan vara en chef, en före detta chef, någon som du varit arbetsledare för, en kollega, en lärare eller en handledare. Helst ska ni ha jobbat ihop de senaste fem åren. Uppdatera listan löpande.
  2. 2. Fråga personerna om de kan tänka sig att ställa upp. Berätta om din jobbsituation och vilka typer av jobb du söker. Är det något särskilt du vill att personen berättar om dig? Påminn om det. Det kan handla om samarbetsförmåga, initiativförmåga, yrkesskicklighet och starka sidor.
  3. 3.Välj två eller tre personer från listan som passar för just det här jobbet. Se till att kontaktuppgifterna stämmer. Om du vill kan du skriva att referenser lämnas på begäran. Om du inte vill berätta på din nuvarande arbetsplats att du söker jobb kan du förklara det och be att chefen kontaktas först i slut­skedet av processen.
  4. 4.Be dina referenser att återkoppla efter att de blivit kontaktade. Deras feedback är värdefull, genom dem kan du få veta vad arbetsgivaren har frågat om.
  5. 5.Vårda dina referenser. Tacka för hjälpen, håll kontakten. Återkoppla och berätta hur det går i ditt jobbsökande.

Vilka frågor ställer du till referenserna?

  • Eva Winberg, produktionschef på Postnord, anställer ofta brevbärare inför jul och sommar:
–  Först vill jag försäkra mig om att referenserna finns på riktigt och stämmer. Som brevbärare är det viktigt att passa tider, att man är ärlig och går att lita på, så det brukar jag fråga om. En brevbärare måste också fungera socialt, men det märks ganska bra under intervjun. När jag själv är referens brukar jag svara ärligt. En del fungerar dåligt som brev­bärare men passar bättre i helt andra sammanhang. Då brukar jag försöka säga det.
  • Anders Hendel, HR-konsult på Skatteverket, arbetar bland annat med chefsrekrytering:
–  En gång, innan jag började på Skatteverket, var jag med om att en referensperson inte var ärlig. Vi fick ett väldigt positivt omdöme om en person, men egentligen hade det varit stora problem på den tidigare arbetsplatsen. De ville bli av med den medarbetaren. Efter det lärde jag mig att vara lite försiktig, omdömet är subjektivt och jag träffar inte referenten. Men referenstagning är ändå ett viktigt komplement till intervju och brev.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA