Domstolarnas balanser fortsätter ner

DOMSTOLARNA2014-02-25

Samtidigt som allt fler omfattande brottmål belastar landets domstolar, minskar antalet icke avgjorda mål vid landets domstolar. Därmed minskar den så kallade balansen för tredje året i följd.

Enligt Domstolsverkets årsberättelse för Sveriges domstolar avverkade domstolarna under 2013 fler mål än som kom in, för tredje året i rad. Antalet mål som väntade på att avgöras minskade med mer än 2 000, eller drygt 1,5 procent. Minskningar har skett vid tingsätter, förvaltningsrätter och kammarrätter, medan ärendemängden ökade hos hovrätterna och Högsta domstolen. Vid Högsta förvaltningsdomstolen var balansen oförändrad.

En ökning av stora omfattande och tidskrävande brottmål med många förhandlingsdagar är mycket resurskrävande för domstolarna, skriver Domstolverket i ett pressmeddelande:

”Det är viktigt att vara medveten om detta och vilka krav det ställer på domstolarna. Att handlägga stora brottmål är resurskrävande för den enskilda domstolen. Detta är en utveckling som Domstolsverket noga följer, för att kunna ge domstolarna stöd att möta de utmaningar som detta innebär”, säger Domstolsverkets generaldirektör Barbro Thorblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA