En dörr in för stöd till upphandling

UPPHANDLING2014-09-30

Statens stöd för offentliga upphandlingar har samlats till Konkurrensverket. Verket är nu den myndighet som ska ge råd och stöd till all offentlig upphandling i Sverige.

Vid årsskiftet tog Konkurrensverket över ansvaret för innovationsupphandlingar från Vinnova. I mars övertog myndigheten Kammarkollegiets upphandlingsstöd och sedan 1 juli har Miljöstyrningsrådets verksamhet flyttats över till Konkurrensverket.

”Med de nya uppdragen, och med vår nya och stärkta organisation, kommer leverantörer och upphandlare i kommuner, landsting och statliga myndigheter kunna vända sig till oss med förtroende när de söker stöd och vägledning vid upphandlingar. Vi verkar för hållbar och effektiv offentlig upphandling”, säger generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Parallellt med uppbyggnaden av organisationen pågår ett intensivt arbete med att starta nya projekt samtidigt som pågående projekt och uppdrag ska fortsätta och slutföras, rapporterar myndigheten till regeringen. Arbetet ska leda till nya vägledningar, riktlinjer, utredningar och utbildningar till stöd för de olika målgrupperna.

I och med att hela upphandlingsstödet samlats till Konkurrensverket får upphandlande myndigheter och enheter samt leverantörer till offentlig sektor en enda myndighet att vända sig till för att få svar på praktiska och juridiska frågor om upphandling, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande:

”Arbetet med att bygga upp ett samlat upphandlingsstöd på Konkurrensverket har varit framgångsrikt. De inledande erfarenheterna tyder på att det finns stora samhällsvinster med att vidareutveckla såväl tillsyns- som stöduppdraget i samma myndighet”, säger Dan Sjöblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA