Annons:
A-kassan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

En karensdag mindre för a-kassan

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen ska minska från sju till sex. Det föreslår regeringen i den kommande höstbudgeten. Satsningen kostar 30 miljoner kronor under 2018.

Regeringen har gjort upp med Vänsterpartiet om att antalet karensdagar i a-kassan ska sänkas från sju till sex. Kostnaden beräknas till 30 miljoner kronor 2018 och 60 miljoner 2019.

”Steg för steg förbättrar vi nu skyddet i a-kassan för den som blir arbetslös. En fungerande arbetslöshetsförsäkring bidrar till rörligheten på arbetsmarknaden. Du ska som arbetstagare våga byta jobb och känna att du har en fungerande försäkring i ryggen. Blir du av med jobbet ska du inte också bli fattig”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet pekar regeringen på andra förändringar av arbetslöshetsförsäkringen som genomförts under mandatperioden:

  • I september 2015 höjdes taket i a-kassan till 910 kronor. Därmed får alla med en månadsinkomst på upp till 25 000 kronor 80 procent av sin inkomst i a-kassa de första 100 dagarna. Tidigare var den högsta dagpenningen 680 kronor.
  • I maj 2017 ökades deltidsanställdas rätt till a-kassa.

Regeringen aviserar också att den senare i höst kommer att föreslå ändrade regler om samordning av a-kassa och pension och rätt till a-kassa vid förtroendeuppdrag. Det pågår också inom Regeringskansliet en översyn av reglerna i syfte att underlätta för fler att kvalificera sig för ersättning och ansluta sig till försäkringen.

Bli den första att tycka till!