Annons:
Regeringen föreslår att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och ersätts av den nya Etikprövningsmyndigheten. Enligt direktivet från regeringen ska den blivande myndigheten placeras i Uppsala.Bild:Mostphotos
Statsförvaltning
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Etikprövningsmyndigheten till Uppsala

Den nya Etikprövningsmyndigheten ska placeras i Uppsala. Det framgår av regeringens direktiv till den utredning som ska ge förslag om den nya myndighet som ska ersätta dagens etikprövningsnämnder.

Sådan forskning som innebär fysiska ingrepp på människor måste i förväg godkännas vid en etikprövning. I dag finns sex självständiga regionala etikprövningsnämnder i landet, men för att göra verksamheten mer effektiv och enhetlig vill regeringen införa en ny central myndighet.

Förslaget innebär att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och att etikprövningen i stället hanteras av den nya Etikprövningsmyndigheten.

”Människor som ställer upp för forskningen måste känna sig trygga – därför är det viktigt med en enhetlig etikprövning. Genom att placera den nya myndigheten i Uppsala vill vi underlätta samverkan både inom myndigheten och med andra myndigheter, inte minst Läkemedelsverket”, skriver Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Den nya myndigheten ska dock ha verksamhet på sex orter – Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Uppsala och Umeå. I den särskilda utredarens uppdrag ingår att bemanna den nya myndigheten, lämna förslag till instruktion och regleringsbrev, samt se till att myndigheten kan inleda sin verksamhet 1 januari 2019.

Bli den första att tycka till!