EU-kommissionen lovar mer öppenhet

EU2014-11-26

EU-kommissionen har tagit fram nya regler för kommissionärerna, deras kanslier och generaldirektörerna. En röd tråd är att öka öppenheten kring kommissionens arbete.

Från 1 december kommer kommissionen att publicera namnen på organisationer och enskilda som träffat kommissionen samt datum, plats och diskussionsämnen för de bilaterala möten som genomförs. Uppgifterna ska publiceras på kommissionens webbplats inom två veckor efter varje möte. Enligt ett pressmeddelande ska det också bli lättare att få tillgång till dokument om förhandlingarna om handels- och investeringsavtalet med USA.

”Även om vi gör ett mycket bra jobb är det inte värt något om vi inte har EU-invånarnas stöd och förtroende, eftersom det är dem vi arbetar för. Vi har ingenting att dölja, så låt oss bli öppnare och visa att det är annorlunda den här gången och att vi tillsammans kan förändra och förnya EU”, säger kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i pressmeddelandet.

De nya reglerna finns i två kommissionsbeslut, ett för kommissionärerna och deras kanslier och ett för generaldirektörerna. Båda börjar gälla 1 december 2014. Reglerna kommer att följas av ett kommissionsförslag nästa år om ett avtal mellan kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. Avsikten är att skapa ett obligatoriskt lobbyregister för alla de tre institutionerna.

Kommissionen vill också öka insynen i förhandlingarna om ett nytt handels- och investeringsavtal med USA. Det viktigt att allmänheten har korrekt och fullständig information om EUs ståndpunkt i förhandlingarna, för att bemöta farhågor och undvika missuppfattningar anser kommissionen:

”Vi vill ha fler samråd om partnerskapet och bli ännu öppnare. På så sätt kan vi tydligt visa vad förhandlingarna handlar om och avmystifiera dem. Det blir en bra grund för fortsatta kontakter med intressenter och allmänheten”, säger handelskommissionär Cecilia Malmström enligt pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA