Annons:
SCB
Nyhet
AVLinus Hellerstedt2 kommentarer

Fältintervjuare får gå när SCB lägger ut jobben på entreprenad

IT-företaget Evry tar över halva jobbet med en av SCBs största undersökningar. Mer än varannan fältintervjuare som arbetar på distans förlorar jobbet. ”Det är många som är oroliga och mår dåligt”, säger STs arbetsplatsombud Lotta Albertsson.
Lotta Albertsson, fältintervjuare på SCB.Bild:Niklas Johansson
Pär Westerberg, avdelningschef på SCB.Bild:SCB

Efter några överprövningar vann till sist Evry upphandlingen om SCBs arbetskraftsundersökningar. Ett fyraårigt avtal som innebär att företaget tar över halva intervjuarbetet är påskrivet.

Som Publikt tidigare skrivit om betyder det att fältintervjuare på SCB blir överflödiga. Och nyligen meddelade myndigheten att 40 tjänster bland de runt 95 fältintervjuare som jobbar på distans runt om i landet försvinner.

De allra flesta av dem jobbar deltid, vilket betyder att det är ungefär 50 personer som får gå, säger STs arbetsplatsombud Lotta Albertsson. Förhandlingar pågår om vilka det blir.

– Jag känner för mina kollegor. Många av oss bor och arbetar på ställen där det är svårt att få jobb. Dessutom är medelåldern ganska hög, säger Lotta Albertsson.

När de berörda fältintervjuarna får besked är inte klart, uppger SCBs avdelningschef Pär Westerberg. Han påpekar också att det inte bara är avtalet med Evry som skapat övertalighet. Dålig ekonomi och en omorganisation spelar också in.

Ungefär 70 fast anställda intervjuare jobbar med arbetskraftsundersökningarna på SCB i Örebro. De får däremot behålla jobben.

– Vi har sett att sådant som arbetsledning, chefs- och medarbetarskap samt att skapa en bra arbetsmiljö är mycket svårare med ett ledarskap på distans. Det är den grundläggande orsaken till det, säger Pär Westerberg.

Fram tills nu har Evry haft hand om en femtedel av arbetet med arbetskraftsundersökningarna. Pär Westerberg pekar på att Evry har goda resultat, och att det är därför som uppdraget nu utökas till att gälla hälften.

Anonyma fältintervjuare som Publikt har talat med menar dock att Evrys resultat inte är jämförbara med det som SCB uppnår.

Möjligheterna att variera sättet att ringa medborgare på ska enligt uppgifter till Publikt vara större för Evrys personal, vilket gör att deras samtal inte uppfattas komma från telefonförsäljare i lika stor utsträckning. Det innebär i sin tur att Evry kan göra fler intervjuer.

Pär Westerberg håller delvis med om den förklaringen.

– Det ekonomiska utrymme som skapas genom upphandlingen ska bland annat användas till att utveckla arbetssätt och system inom SCBs egen insamling, säger han.

Ämnen: SCB, Evry
30 000 intervjuer fyra gånger om året

Arbetskraftsundersökningen, AKU, ska beskriva sysselsättningen för Sveriges befolkning. Resultatet utgör det officiella arbetslöshetstalet.

SCB intervjuar nära 30 000 personer sammanlagt åtta gånger under två år.

Argumenten som SCB använder känns orättvisa. Det är upprörande att läsa.

Vi Fältintervjuare tog jobbet under vissa premisser. Dessa har allteftersom ändrats eller tagits bort. Kontrollen har ökat ständigt. Jobbet är inte det samma som för några år sedan. Två omorganisationer under 4-5 år har tagit tid och kraft för våra chefer. Detta är främsta orsaken till Fältintervjuarnas försämrade arbetsmiljö.

Trots detta har Fältintervjuarna varit lojala och jobbat på för riksangelägen produktion - även under flera perioder med oro för eget jobb och då många mått dåligt.

Kon saknas inte förrän hon är ur båset!
Att det har varit sådana problem med fältintervjuarna ("arbetsledning, chefs- och medarbetarskap samt att skapa en bra arbetsmiljö") så att man blir tvungen att säga upp halva kåren känns inte rättvist gentemot fältintervjuarna. Det är upprörande,

Detta handlar om en mycket lojal och tålig yrkeskår som trots en ökande kontroll försöker göra sitt bästa.

Kon saknas inte förrän den är ur båset!