Fler utländska studenter igen

UTBILDNING2014-09-18

Antalet internationella studenter ökar svagt efter en störtdykning år 2011, då det infördes avgifter på svenska lärosäten. I ett pressmeddelande förutspår Migrationsverket en fortsatt ökning.

Sedan studieavgifter infördes för internationella studenter år 2011 mer än halverades antalet sökande från nästan 15 000 till cirka 7 200 sökande år 2012. Under 2013 och 2014 har antalet ökat igen. Flera högskolor och universitet ser en ökning av tredjelandsstudenter. Högskolan i Jönköping och Lunds universitet är två av dem, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Högskolan i Jönköping har i år 158 betalande gäststudenter, sedan den valt att prioritera de fyra länderna Kina, Indien, Ryssland och Pakistan. Bakom ansökningarna ligger ett nätverk av rekryterare med bakgrund i respektive land.

”Rekryterarna kan språket och kulturen i de länder vi vill profilera oss i samt kan vara på plats där under längre perioder för att marknadsföra skolan. Tack vare nätverket har vi fått in fler betalande studenter”, kommenterar Tomas Bengtsson, som är ansvarig för rekryteringarna.

”Men i ett internationellt perspektiv är Sverige inte så välkänt som studiedestination så utmaningen att locka hit studenter är stor”, kommenterar han i pressmeddelandet.

Lunds universitet arbetar aktivt med att söka upp möjligheter för studenter att finansiera sina studier med stipendier. Antalet internationella studenter ökade med 45 procent mellan 2013 och 2014.

Migrationsverkets bild är att fler svenska universitet arbetar aktivt för att rekrytera studenter:

”Lärosäten kan till exempel ha anställda agenter eller externa konsulter som letar studenter runt om i världen. Man jobbar också mer med marknadsföring av lärosäten”, kommenterar enhetschefen Per Samuelson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA