Försenad ingång i e-förvaltningen

FÖRVALTNING2013-09-13

Myndigheterna snubblar på tröskeln in i e-förvaltningen. Senast 31 maj skulle 51 statliga myndigheter ha infört e‑beställningar för sina inköp. Nästan varannan ligger efter.

Enligt den senaste statusrapporten har 28 av de 51 myndigheter som skulle börjat med e-beställningar 31 maj kommit igång, men 23 myndigheter har inte infört det ännu.

”Många är försenade, samtidigt har många myndigheter gjort ett stort jobb. Det är ett komplext och omfattande förändringsarbete”, säger projektledaren Mats Goffhé vid Ekonomistyrningsverket, ESV, i ett pressmeddelande.

För de myndigheter som ingår i etapp två av införandet av e-beställningar ser det ännu sämre ut. Bara 12 av 91 myndigheter i andra etappen ser ut att hinna införa e‑beställningar i utsatt tid.

Enligt ESV finns flera förklaringarna till att myndigheterna ligger efter. Myndigheterna själva anger till exempel att de inte har tillräckligt med resurser eller skyller förseningen på att etableringen av Statens servicecenter blivit försenad.

Nu ger ESV flera förslag på vad regeringen och myndigheterna kan göra. Det handlar bland annat om att säkerställa att Statens servicecenter kan leverera och att se till att det IT‑stöd myndigheten valt för e‑handel klarar kraven.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA