Annons:
Innan Pehr Magnebrant började på anstalten Hall, hade han en internationell golfkarriär. Men helt har han inte slutat. I somras spelade han i division 1 för hemmaklubben Vidbynäs golf.Bild:Casper Hedberg
intervju
Fördjupning
AVSusanne ErikssonTyck till!

Från Europatouren till fängelset

ST-medlemmen Pehr Magnebrant har spelat golf på internationell nivå. När han valde att lägga av tipsade en kompis om att Kriminalvården behövde folk. Nu har han jobbat på högrisk­anstalten Hall i tio år.

När började ditt golfintresse?
– Jag bestämde mig för att satsa på golf när jag var tretton år, senare sökte jag in på golfgymnasiet i Kinna. I 18-årsåldern var jag med i landslaget. Jag fick bland annat åka till lag-VM i Nya Zeeland, där jag vann både med 
laget och individuellt.

Hur gick det sedan?
– Jag kom med i amatörlandslaget och då bekostas mycket av förbundet. Men sedan blev jag proffs 1991 och då var jag tvungen att betala allt själv. Så jag arbetade som brevbärare och på Astra Zeneca samtidigt som jag tränade och försökte få sponsorer. Jag kvalade till Europatouren och deltog nio gånger. De största upplevelserna under min karriär är Asientouren och Sydafrika­touren på 1990-talet.

Du tjänade en del under de åren?
– Även om jag under min karriär tjänat ihop ett par miljoner kronor har jag tackat nej till många tävlingar på grund av ekonomin. Jag avstod exempelvis från French Open när jag fick en sista minuten-chans. Allt är mycket dyrare när man bokar sent. 

Vilka är dina styrkor och svagheter som golf­spelare?
– Mina styrkor är närspel och att jag är väldigt jämn och stabil som spelare. Jag har väldigt sällan stora dippar. Min svaghet är puttningen. Jag spelar fortfarande, mest med familjen. 

Hur kom det sig att du började inom Kriminalvården?
– Jag slutade med proffsgolf 2007 både på grund av att jag ville vara hemma med familjen och av ekonomiska skäl. Jag hade då och nu en kompis som jobbar på Hall. Och på den vägen är det. Nu har jag gått en hel del utbildningar och jobbat här i snart tio år på tvätteriet. Jag är också engagerad som ST-ordförande här på Hall.

Har du haft någon nytta av golfen i jobbet?
– Jag har haft väldigt stor nytta av mina erfarenheter och resor. Jag har mött så många olika människor, vilket ger en bra människokännedom. Jag har också fått en insyn i hur världen funge­rar.

Bli den första att tycka till!