Annons:
Polisen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Fyra män får skadestånd efter diskriminering

Polisens positiva särbehandling av sökande till Polishögskolan på grund av kön och etnisk bakgrund har stridit mot diskrimineringsförbudet. Det tillstår nu Polisen genom en förlikning med fyra manliga sökanden.

I en dom i Stockholms tingsrätt fastställer rätten förlikningen mellan de två parterna Polisen och fyra manliga sökande till polisutbildningen, företrädda av Centrum för rättvisa. Polisen ska nu betala 100 000 kronor vardera till de fyra, som stängts ute från utbildningen därför att de inte tillhört någon prioriterad grupp.

Dåvarande Rikspolisstyrelsen stämdes för diskriminering för fyra och ett halvt år sedan av Centrum för rättvisa. Fyra män som sökt till Polishögskolan fick enligt organisationen aldrig en ärlig chans att komma in på polisutbildningen. Enligt Centrum för rättvisa har genom åren tusentals sökande till Polishögskolan stoppats av ett antagningssystem som innehållit en djupgående diskriminering, på grund av kön och etnicitet.

Nu har den planerade huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt ställts in, genom att tingsrätten stadfäst parternas förlikning i en dom.

”Detta är principiellt mycket betydelsefullt. Polisen har i praktiken erkänt att man har diskriminerat på grund av kön och etnisk bakgrund. Vi kommer nu mycket noga följa hur Polisen och de politiskt ansvariga säkerställer att detta inte upprepas”, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

Bli den första att tycka till!