Annons:
Kriminalvården
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Hård kritik mot anstalt i internutredning

En intern utredning inom Kriminalvården riktar skarp kritik mot Saltviksanstalten, sedan en intagen utfört skenavrättning mot två kriminalvårdare. Internutredningen pekar ut en rad brister, uppger SVT.

En intagen som för ett år sedan skulle flyttas från Saltviksanstalten utanför Härnösand för utvisning skenavrättade två vårdare. I de personliga tillhörigheter han fick tillbaka inför förflyttningen fanns ett pistolliknande föremål. Mannen hade fått ett fängelsestraff för bland annat grov misshandel. Det dröjde tio månader innan händelsen blev känd för anstaltsledningen, uppger SVT.

Nu riktar en intern utredning skarp kritik mot anstalten på flera punkter, inte minst att det tog tio månader innan händelsen blev känd för ledningen.

”Jag har också ställt mig frågan varför det tog sådan tid. Jag kan inte kan svara på varför det inte togs på allvar. Inte heller utredningen ger något svar på det”, säger tillförordnade anstaltschefen Fredrik Wallin till SVT.

Utredningen kritiserar hela säkerhetsarbetet vid anstalten, som tillsammans med Kumla och Hall är en av de tre högst säkerhetsklassade i landet. Nu har anstalten på sig till mitten av mars att redovisa vilka åtgärder man vidtagit, enligt SVT.

Bli den första att tycka till!