Hård kritik mot museichef

NATURHISTORISKA RIKSMUSEET2013-11-14

Chefen på Naturhistoriska riksmuseet anklagas för att bedriva svågerpolitik. I ett anonymt brev till kulturministern beskrivs stämningen på museet som infekterad, bitter och uppgiven.

Överintendenten på museet, Jan Olov Westerberg, har nyligen fått ett förlängt förordnande som sträcker sig över tre år. Men brevet, som Dagens Nyheter har avslöjat, innehåller allvarlig kritik mot honom som chef.

Brevet uppges komma från ”ett stort antal anställda”, men är inte undertecknat med namn. Det är ställt till kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

I brevet hävdas att Jan Olov Westerberg för en allvarlig svågerpolitik. Vid minst fyra tillfällen ska han enligt det anonyma brevet ha brutit mot museets rekryterings- och lönepolicy och anställt sina vänner.

Jan Olov Westerberg anklagas också för att vara frånvarande, och fatta beslut som är dåligt förankrade hos personalen. Det påstås ha lett till att ”motivationen att utföra ett bra arbete sjunkit radikalt”. Enligt brevet har det dåliga arbetsklimatet orsakat både sjukskrivningar och uppsägningar.

”Det är allvarliga anklagelser och vi har pratat med Westerberg om det”, säger kulturministerns pressekreterare Catharina Henriksson till Dagens Nyheter.

Erika Ring, som är ST-representant på museet, har när Publikt pratar med henne inte läst brevet i sin helhet. När hon får höra brevets formuleringar säger hon att hon inte känner igen all kritik från sina samtal med medlemmarna.

– Men vi har en mindre bra arbetsmiljö här.

Framför allt, tycker Erika Ring, är det kommunikationen som brister.

– Den är undermålig på i princip alla plan. Det är svårt för oss som är längst ned att nå uppåt för dialog. Det är också svårt att jobba fackligt, för vi får inte information om vad som händer. Vi kan inte fråga om information om vi inte vet om att den finns.

Jan Olov Westerberg ställer inte upp på någon intervju, men har via museets kommunikationschef skickat en skriftlig kommentar till Publikt.

”Yttringar av missnöje med mig som överintendent i ett anonymt brev till Kulturdepartementet som refereras i Dagens Nyheter tar jag självklart på stort allvar. Det är dock svårt att bemöta anonyma påståenden”, skriver han och fortsätter:

”På Naturhistoriska riksmuseet ska vi ha ett öppet klimat. Var och en ska kunna säga sin mening och komma med kritik, ris såväl som ros. Vi ska fortsätta lägga fokus på att utveckla medarbetarskap och ledarskap. Jag ser fram emot det.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA