Hårda bud för fuskare

ITALIEN2016-02-03

Den italienska regeringen tar i med hårdhandskarna mot fusket inom den offentliga sektorn. En ny lag ger staten rätt att stänga av anställda redan efter 48 timmar om de låtsas att de är på jobbet fast de i själva verket är någon annanstans.

Av:  Kristina Wallin

Under det senaste året har Italien haft flera skandaler med offentligt anställda som stämplar in på jobbet och sedan går och gör annat. Den senaste var på ett museum i Rom, där nio anställda regelbundet var någon annanstans än på jobbet under sin arbetstid.

Detta har fått regeringen att rösta igenom en ny lag som ger staten rätt att stänga av en anställd utan lön för den sortens fusk efter bara 48 timmar. För att lagen ska kunna användas krävs att den anställde tas på bar gärning, vilket inte är så svårt i dag när de allra flesta entréerna på de statliga arbetsplatserna videofilmas.

Efter avstängningen har den anställde en månad på sig att försvara sig, och om det inte kommit någon riktigt bra ursäkt för beteendet väntar avsked. Lagen ger även staten rätt att kräva skadestånd inom tre månader, om den anställdes fusk till exempel blivit omtalat i media, eftersom det – enligt lag – skadar den statliga administrationens rykte och heder.

Det har också tidigare varit möjligt att avskeda anställda som bara låtsades vara på jobbet. Men då tog processen lång tid och det fanns möjlighet att komma undan rent juridiskt, om man till exempel inte fått beskedet på rätt sätt.

Den chef som inte använder sig av den nya lagen och stänger av den anställde, blir också avstängd och eventuellt avskedad. Tidigare kunde cheferna själva bestämma hur de skulle hantera eventuellt fusk.

Facken förhåller sig ännu så länge avvaktande till den nya lagen.

– Det är klart att vi tycker att de som fuskar ska bort. Inte bara för att de är en börda för staten, men även för att arbetskamraterna måste utföra deras arbetsuppgifter, konstaterar Daniela Volpato som är vice ordförande för ett av de största facken för offentliganställda, FP-Cisl.

Men innan hon uttalar sig om lagen vill hon se hur den kommer att fungera i praktiken, förklarar hon.

– Rent generellt tycker vi att det är bättre att utforma system som gör att det aldrig går så här långt. Vi vill att kontrollerna ska komma in tidigare. Det måste också skapas ett arbetsklimat där det blir svårare att fuska, säger Daniela Volpato.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA