Annons:
ARBETSMARKNAD
Nyhet
AVKarin ThorsellTyck till!

Het arbetsmarknad för tjänstemän

Arbetsmarknaden för tjänstemän blir allt starkare. Både för privat och statligt anställda går det snabbare och snabbare att hitta nytt jobb. Det här är goda nyheter också för tjänstemännen på de myndigheter som ska omlokaliseras, menar Lena Martinell på Trygghetsstiftelsen.

För privatanställda tjänstemän är det Trygghetsrådet som arbetar med stöd vid omställning. Där såg man att antalet tjänstemän som sökt stöd under 2017 minskat med 13 procent jämfört med året innan. Särskilt i Stockholmsregionen och Västra Götaland är arbetsmarknaden stark, men ökningen syns över hela landet. 

Av dem som aktivt sökte jobb och var inskrivna vid Trygghetsrådet fick 90 procent nytt jobb, varav 72 procent fick en tillsvidareanställning, vilket är en ökning.

Lena Martinell, analytiker på Trygghetsstiftelsen, som är omställningsorganisation inom det statliga avtalsområdet, ser också att arbetsmarknaden för tjänstemän är stark. Visserligen kommer fler till Trygghetsstiftelsen än tidigare år, men det beror på beslut av regeringen, förklarar hon. Också här får rekordmånga nytt jobb snabbt.

– Vårt resultat är på ”all time high”. I genomsnitt går det tre månader från att personer kommer till oss och till att de har en ny sysselsättning. 87 procent har en lösning inom den tid vi har som mål.

För dem som haft en tillsvidareanställning är målet att de ska ha en ny sysselsättning när uppsägningstiden tar slut. För dem som haft en tidsbegränsad anställning är målet nio månader. Och det målet uppnås alltså för 87 procent av alla som sagts upp. Och för 91 procent är sysselsättningen nytt jobb, för övriga är det längre utbildning på till exempel universitet.

– Med tanke på det här kommer regeringens omlokaliseringsbeslut i rätt tid. Det är goda chanser att hitta nytt jobb och ytterst få kommer att gå ut i arbetslöshet, säger Lena Martinell.

För personer över 50 år ser Trygghetsrådet att trenden för privata tjänstemän fortsätter – det är lättare att få jobb. I region Skåne har till exempel andelen 50-59-åringar som fått nytt jobb ökat med 9 procent under 2017. Bland statliga tjänstemän ser Lena Martinell dock inte samma trend, utan där är det snarare som tidigare. Men av de statliga tjänstemän som sägs upp är den stora gruppen mellan 30 och 39 år.

Bli den första att tycka till!