Medarbetarna på Migrationsverket i Högsby diskuterar regelbundet innebörden av orden i »värdehjulet«. Högst upp i bild Inger Hermansson, sedan medurs: Lars Borgemo, Joakim Sohlberg, Maria Hagander, Git Franzén, Jeanette Wicksén, Emelie Ottosson och Martin
Bild: Siv Öberg
Medarbetarna på Migrationsverket i Högsby diskuterar regelbundet innebörden av orden i »värdehjulet«. Högst upp i bild Inger Hermansson, sedan medurs: Lars Borgemo, Joakim Sohlberg, Maria Hagander, Git Franzén, Jeanette Wicksén, Emelie Ottosson och Martin

Hjulet ger bättre miljö

PÅ JOBBET: MIRATIONSVERKET2015-03-02

På Migrationsverket i Högsby är arbetsbelastningen hög. Därför är det särskilt viktigt att medarbetarna får prata om den psykosociala arbetsmiljön. Morgonmöten och ett »värde­grundshjul« är några av de verktyg som de använder sig av.

Av:  Torbjörn Svensson

Inger Hermansson har varit anställd på Migrationsverket i Högsby sedan 1987. Att arbeta tillsammans på en arbets­plats är inte alltid problemfritt. När förutsättningarna ändras kan det bli extra påfrestande.

– Migrationsverket flyttade från Hultsfred till Högsby för tio år sedan. Då var vi 22 anställda. Nu är vi 54. De senaste åren har antalet asylsökande ökat från 1 500 till 4 000. Men vi har samma lokaler. Trångboddheten orsakar gnissel ibland, konstaterar hon.

För att inte arbetsbelastningen ska bli för betungande, har man valt bort vissa arbetsmoment. Det håller nere övertidsarbete och sjukskrivningar. Man har börjat arbeta i team och infört rotation mellan olika arbetsuppgifter. Det har också gett resultat.

– Arbetslagen har möte varje morgon. Då känner teamledaren av stämningen. Finns det problem, ser vi till att ta upp det direkt med dem det berör. Vi har fått bättre fingertoppskänsla, säger Inger Hermansson.

De har också börjat arbeta regelbundet med något som de kallar värde­grundshjul: Ett papper med en cirkel som är indelad i olika sektorer. I varje sektor står en personlig egenskap.

Rättvis, ansvarsfull, lyssnande, modig och flexibel är några av orden.

Med jämna mellanrum brukar medarbetarna sätta sig i smågrupper på omkring fem personer och diskutera något av orden i ungefär en kvart. Var och en får berätta vilken betydelse de tycker att orden har: Vad betyder respekt för dig? Vad händer om vi har för mycket respekt? Då blir vi kanske rädda? Det är inte bra. Vad händer om vi har för lite respekt?

Inger Hermansson är positiv till diskussionerna.

– Hur ser verkligheten ut bakom orden, för var och en? Diskussionerna ökar medvetenheten och förståelsen för hur medarbetarna är mot varandra och hur vi tolkar olika begrepp.

Enhetschef Lars Borgemo upplever att arbetet i team och med värdegrundshjul har gett positiva resultat.

– Värdegrundshjulet genomsyrar vårt arbete i allt. Det är vår ledstjärna. I dag vågar fler anställda prata och ta upp saker till diskussion än tidigare, säger han.

Inger Hermansson.
Bild: Siv Öberg
Inger Hermansson.

Tips för att förbättra arbetsmiljön

  • Arbetsledningen måste ge den psykosociala arbetsmiljön högsta prioritet.
  • Diskutera värdeord i smågrupper för att öka förståelsen för varandra.
  • Inför morgonmöten i arbets­laget.
  • Alla har ett individuellt ansvar att säga sin mening. Allas röster ska vara lika mycket värda.
  • Tydlighet och transparens: ha dagordning, för protokoll. Inga hemliga agendor.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA