Hon gillar att leka detektiv på jobbet

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2014-05-27

Namn: Johanna Olseryd.

Ålder: 28 år.

Bostad: Lägenhet i Mariehäll, Stockholm.

Familj: Man och två katter. 

Yrke & arbetsplats: Projektledare/utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Månadslön: 35 600 kronor.

Det här gör jag på jobbet: Jag arbetar med kortanalyser av olika brottsutvecklingsfrågor och av verksamhetsresultat inom rättsväsendet. Just nu håller jag på med att beskriva gärningspersoner för olika brotts­typer utifrån två källor, kriminal­statistiken och den nationella trygghetsundersökningen. Vi tittar på om det finns några skillnader mellan källorna vad gäller exempelvis gärningspersonernas kön och ålder. Resultaten kan ha betydelse för hur polisen prioriterar och arbetar mot olika grupper.

Innan dess undersökte jag varför antalet åtalsunderlåtelser förändrats som de gjort de senaste åren – först ökade de och sedan minskade de. Det hade exempelvis att göra med satsningar inom Polisen, men också med att ungdomskullarna har varit stora under ökningsperioderna. Ungdomar får ofta åtalsunderlåtelse om de är ostraffade.

Det här gör jag på fritiden: Jag dansar magdans och rör på mig mycket över lag. Exempelvis cyklar jag omkring 350 mil om året, inte minst till och från jobbet. Andra passioner är ost och katter.

Det bästa med jobbet: Det är att jobba på en liten myndighet. Man har möjlighet att påverka ganska mycket. Dessutom gillar jag arbetsuppgifterna, att få leka detektiv och identifiera både vad det finns behov av att undersöka och sedan genomföra undersökningen.

Det vill jag förändra i jobbet: Brå har historiskt sett haft en ganska stor andel med tidsbegränsade anställningar och det skulle jag gärna vilja förändra. Det blir bättre kontinuitet både i arbetet och socialt om fler är tillsvidareanställda.

Därför är jag med i ST: Framför allt gillar jag tanken på att alla personer på en och samma arbetsplats kan vara med i ett och samma fackförbund. Jag tror att man har mer gemensamt om man har samma arbetsgivare än om man har samma typ av utbildning.

Viktigaste frågan för facket: Här på Brå är det att öka antalet tillsvidareanställda och öka den interna rörligheten. Sedan vill vi utredare gärna komma upp i ett löneläge som liknande myndigheter har.

  

Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.
Bild: Elis Hoffman
Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA