Bild: Kristina Wallin

Hundratusentals i generalstrejk

ITALIEN2014-12-15

”Così non va” – det här går inte – var temat för den italienska generalstrejken fredag 12 december. Demonstrationer över hela Italien samlade hundratusentals strejkande. De offentliganställda strejkade både mot uteblivna löneökningar och mot de nya arbetsrättslagarna.

Av:  Kristina Wallin

Uppslutningen var stor bland de offentligt anställda och de flesta kontoren var stängda eller hade bara minimiservice.

Protesterna gällde främst de uteblivna löneökningarna inom den offentliga sektorn, men också de nya arbetsrättslagarna som gör det svårare för den som sagts upp utan saklig grund att få tillbaka jobbet. Perioden av betald arbetslöshet minskar för fast anställda, och ersättningen försvinner om man tackar nej till två erbjudna jobb. De nya reglerna gäller även för statligt anställda.

Giovanni La Penna jobbar på det statliga forskningsrådet Cnr. Han var med på demonstrationen i Florens, där runt 30 000 personer protesterade mot regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Jag strejkar så klart för att regeringen ännu inte tänker ge oss någon löneökning, men främst för att vi statligt anställda känner att vår arbetsmiljö blivit otroligt sämre med mycket mer stress. Dessutom strejkar jag för att jag hoppas att regeringen ska sluta att låta arbetarna betala hela krisen och för att den ska investera mer på ungdomarna och deras framtid, förklarar han.

Han tror att det är stor uppslutning runt kraven på hans arbetsplats.

– Frustrationen är stor hos oss, liksom hos de flesta offentligt anställda, säger Giovanni La Penna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA