Pågatåg.
Bild: Karl-Johan Hjertström
Pågatåg.

Impregnering gjorde tågsäten brandfarliga

SPÅRTRAFIK2016-05-10

För att tågsätena i Pågatågen i södra Sverige skulle bli lättare att hålla rena impregnerades de med kemikalier som gjorde dem brandfarliga, skriver Sydsvenskan. Arriva avvaktar ytterligare tester.

För att det skulle bli lättare att städa ombord på Pågatågen impregnerades tågsätena under hösten. Men åtgärden förtog effekten av det flamskyddsmedel som såväl säten som övrig inredning behandlats med, och ett senare test har visat att impregneringen har påverkat effekten av det urpsungliga flamskyddet, skriver Sydsvenskan.

”Vår bedömning, efter samtal med Skånetrafiken, berörda myndigheter och brandskyddsexpertis, är att vi tills vidare kan köra med tågen”, säger Arrivas kommunikationsdirektör Tomas Hedenius till tidningen.

Stolar har nu skickats till Tyskland för ett nytt test av brandsäkerheten. Svaren väntas om en månad, skriver Sydsvenskan. Arrivas X61-tåg har tillverkats av franska Alstom och godkänts enligt europeisk standard. Men tågen är specificerade enligt tysk standard och har tillverkats i Tyskland, och Tomas Hedenius hoppas de nya testerna ska ge grönt ljus att fortsätta att köra.

”Om det behövs kan vi tvätta av sätena, och sedan brandskydda dem igen, när fordonen är inne för översyn på nätter och helger”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA