Intresset för lean växer i staten

FÖRDJUPNING: LEAN I STATEN2009-03-11

I Danmark har regeringen uppmanat alla offentliga chefer
att använda sig av konceptet. I Sverige arbetar Ekonomi­styrningsverket, ESV, för att myndigheter ska anamma metoderna. Och flera statliga bolag har upptäckt lean.

Av:  Sofia Brax

Lean uppmärksammades av ESV 2006 i jakten på metoder för att öka produktiviteten i statlig verksamhet.

– Vi tycker att filosofin är intressant, särskilt för organisationer som ägnar sig åt ärendehantering, säger Jolanta Feliga, utredare på ESV. Främst för att den har omvittnat kraftfulla verktyg för effektivisering. Men också för att den skapar delaktighet.

Därför jobbar ESV aktivt för att sälja in lean. Bland annat har Toyota Sveriges försäljningschef gästtalat på ESV-dagen inför 800 besökare. Detta följdes upp med ett temaseminarium med deltagare från något dussintal myndigheter. Av dessa har åtminstone Statens Pensionsverk och Skatteverket varit i kontakt med leankonsulter. Men än så länge tycks Verket för högskoleservice vara den enda av de medverkande myndigheterna som verkligen genomfört ett leanprojekt.

Flera andra statliga organisationer har upptäckt lean på egen hand. Kronofogden och Verksamhetsstöd för Skatteverket har varit på studiebesök hos Scania och plockat med sig ett av deras leanverktyg, Pulsen. Det är en metod där man var fjortonde dag, i högt tempo, går igenom samtliga pågående projekt med fokus på att undanröja hinder som sinkar dem.

Posten har hållit på länge med lean, vilket framgår i en av de länkade artiklarnal.

Inom SJ har lean hittills bara tillämpats inom några avgränsade verksamhetsområden, försök som ledningen hittills varit nöjd med.

I Danmark har Ankestyrelsen, Den sociale sikringsstyrelsen och Länsskatterätten kortat sina ärendehanteringstider med hjälp av lean. Danska skatteverket håller på att tillämpa lean i hela sin organisation. Förra året uppmanade danska regeringen i sin budgetredogörelse chefer i den offentliga sektorn att använda lean.

– Det positiva man brukar höra är att man når till botten av ärendehögarna och får större möjlighet att fokusera på kärnverksamheten. De kritiska rösterna talar om att standardiseringen kan göra arbetet mer monotont och ännu intensivare, säger Peter Hasle, forskare på Danmarks nationella forskningscenter för arbetsmiljö.

ÄMNEN:

Lean production
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA