Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna TöringeTyck till!

Konstnärer i sina trädgårdar

En roman i nobelprisklass, en helt annorlunda trädgårdsbok, en egensinnig essäsamling och en hop ilsket svartvita satirer, det är vad jag har att bjuda på denna gång.

AGAAT. Den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk har gjort ett storverk med Agaat(Weyler), i mycket bra översättning av Niclas Hval. Berättelsen rör sig i olika tidsplan och allt flätas samman i en överdådig väv. Läsaren ser långsamt mönstret framträda. En sydafrikansk vit kvinna ligger sjuk i ALS och blir vårdad av svarta Agaat som genom sina omsorger upprepar den behandling hon själv fick som barn. Mellan de två finns makt, skam och kärlek. Det har tidvis varit en mödosam läsning genom apartheids mörker och ljusa flodbankar, men vilken upplevelse! Det är inte ofta det händer att man möter en bok som denna, som är som ett berg att bestiga och besegra! Klättringen går långsamt, ibland kanar man utför, tillbaka igen, ibland försöker man hitta genvägar genom klippskrevor. Jag glömde sensationen med trädgården och naturen, fänkålsdoften, fjärilen och fågeläggen …

SAMTAL I TRÄDGÅRDEN. Karin Berglund har fått oss att älska våra trädgårdar. Uppväckta av hennes Längtans blommor gick vi ut och såg liljorna på marken. Men det var länge sedan. Nu bryr hon sig mer om människorna än om växterna. I Samtal i trädgården (Norstedts) möter hon konstnärer av olika slag i deras egna trädgårdar. Här finns få gröna tips, men många underbara tankar. Det är lågmält och ibland också analytiskt, så långt från de blädderböcker och livsstilsmagasin som i dag väller ut från förlagen.

VARFÖR HÅLLER MAN PÅ? Jag känner Fredrik Sjöberg och hör därför hans röst mässa på om Sveriges planer och åtgärder rörande sjörövarna på Madagaskar på 1700-talet. Så typiskt honom att välja ett så udda ämne till middagskonversation. Hans bordsdam gäspar först, så blir hon, mot sin vilja, lidelsefullt intresserad av vad han har att berätta. Det blir man ju, oavsett om det handlar om en knappnålsstor lav på en ek i östra Småland, eller Ekelöf, eller vad som helst. Varför håller man på? Så heter denna essä­samling, utgiven på Albert Bonniers förlag. Det är finurligt och elegant, som allt denne författare rör vid.

DET FRÄSCHA ALTERNATIVET. Obekvämt, elakt och roligt blir det när Gunna Grähs skriver och ritar sina fula små figurer. Det är vi och dom, men på vems sida står vi? I Det fräscha alternativet (Galago) går vi vår egen undergång till mötes. Åldringarna söker förtvivlat få vår uppmärksamhet, men vi vinkar bara glatt till dem. Folkhemmet rasar, allt rasar, enligt Gunna Grähs. Detta är satir när den är som bäst.

 

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.

Bli den första att tycka till!
STNyhetEfter en dramatisk omröstning valde ST-kongressen på onsdagen en ny förbundsstyrelse. I första valomgången fick två kandidater lika många röster, men efter en ny röstningsomgång fick Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården, den sista platsen.
STNyhetEfter en omröstning på ST-kongressen står det klart att hela STs presidium valts om och fortsätter under den kommande kongressperioden. Förbundets andre vice ordförande Tom Johnson utmanades av Tobias Bjerman från ST inom SiS, men vann omröstningen.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick Lena Erixon på Trafikverket högst lön. Men vad tjänar din chef? Publikt har hela listan.
IntegrationFördjupningUnder de närmaste tre åren ska svenska myndigheter ta emot samman­lagt 1000 nyanlända på praktik. Brivan Hamo från Syrien fixade själv en plats hos Sida i Härnösand. Hon är glad att bryta isoleringen hemma och försöker nu lära sig tio nya svenska ord om dagen.
STNyhetSTs ordförande Britta Lejon omvaldes i dag av ST-kongressen som förbundsordförande för ytterligare fyra år.
E-förvaltningNyhetEfter den regeringsombildning som presenterades i dag är det miljöpartisten Peter Eriksson som har ansvar för digitaliseringsfrågor. Men samtidigt flyttar ansvaret för e-förvaltning - digitalisering av den offentliga sektorn - till civilminister Ardalan Shekarabi.
STNyhetST ska verka för arbetstidsförkortning. Det beslutade förbundets kongress i dag. Förbundsstyrelsen fick kritik för att inte ha drivit frågan tidigare, trots att ett liknande beslut även togs av kongressen 2012.
SisNyhetNyanställda på Statens institutionsstyrelse betraktas numera som anställda vid hela myndigheten, i stället för vid en viss institution. Facken anser att det utvidgar arbetsgivarens rätt till omplacering.
KriminalvårdenNyhetAntalet personer som återfaller i brott efter att de lämnar Kriminalvården minskar. Sedan 2000-talets början har återfallen minskat med cirka 10 procentenheter.
ÖppenhetNyhetRegeringens förslag om att sek­retessbelägga alla offentliganställdas personnummer har fått hård kritik. Nu gör också ST tummen ned – men de flesta myndigheter är positiva.
KONGRESSNyhet”Tack Migrationsverket. Jag vill påstå att ingen annan myndighet i världen hade klarat av det ni gjorde”, sade statsminister Stefan Löfven när han i dag talade på STs kongress.
KONGRESSNyhetBritta Lejon och Peter Lennartsson har inga motkandidater till posterna som ordförande och förste vice ordförande i ST. Däremot har Tobias Bjerman nominerats till andre vice ordförande. Därmed har valberedningens kandidat Tom Johnson en utmanare.
MiljöNyhetRegeringen satsar 62 miljoner kronor på att förstärka utvecklingen och användandet av miljö- och klimatteknik. Nya myndighetsuppdrag ska bana vägen.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvården för att platser på myndighetens säkerhetsenheter har använts för att placera intagna som behöver extra skydd.
E-förvaltningNyhetRegeringen har tillsatt en utredare för att få till en effektivare styrning av nationella digitala tjänster som Mina Meddelanden och Svensk e-legitimation.
AsylNyhetRegeringen uppdrar åt Migrationsverket att förkorta tiden från asylansökan till återvändande och att utöka antalet förvarsplatser för dem som fått avslag på asylansökan.
avtalNyhetST har tecknat ett nytt löneavtal med arbetsgivaren Almega för anställda på Lernia. Avtalet ger ett utrymme för löneökningar på 2,2 procent.
UPPHANDLINGNyhetDet ska inte längre gå att göra upphandlingar som dumpar arbetstagares villkor. Det är innebörden i regeringens förslag till ny upphandlingslag. TCO hade önskat att regeringen gått längre och inkluderat krav på försäkring och tjänstepension.
HögskolanNyhetNästa år skärper regeringen jämställdhetskraven på universitet och högskolor. Andelen kvinnliga professorer ska ökas med målet att varannan ny professor ska vara en kvinna år 2030, uppger SVT.
UpphandlingNyhetMöjligheten att vinna upphandlingar genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö ska stoppas. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som syftar till att seriösa företag som har schysta villkor inte ska missgynnas.
StatsförvaltningNyhetDet kan införas större regioner redan 2019 enligt det förslag som Indelningskommittén lagt fram. Men i så fall kommer vissa län fortfarande att stå utanför den nya regionindelningen.
PolisenNyhetOvanligt många chefstillsättningar inom den nya Polismyndighetens organisation har underkänts av Statens överklagandenämnd, uppger Ekot. En av fyra som klagat har fått rätt i nämnden.
TCONyhetBra arbetsmiljö är nyckeln till lägre sjukfrånvaro och ett längre arbetsliv. Den slutsatsen drar TCO i en rapport som bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, och Arbetsmiljöverket.
SkatteverketNyhetSkatteverkets högsta chefer får hård kritik för sitt agerande i samband med ett inslag i Uppdrag granskning. Enligt en revisionsrapport har de skadat många medarbetares förtroende för myndigheten och det finns risk för att det också har påverkat förtroendet hos allmänheten.
IntegritetNyhetDatainspektionen, DI, är i ett yttrande mycket kritisk till att Digitaliseringskommissionen behandlar skyddet av den personliga integriteten som en särfråga.
A-kassanNyhetFör första gången under överskådlig tid var antalet personer som fick a-kassa under april i år färre än 100 000. Antalet har stadigt sjunkit sedan 2004 då mer än 300 000 fick a-kasseersättning.
HÄLSANyhetSjukfrånvaron i staten var 3,9 procent under 2015. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan. Mest ökade sjukfrånvaron bland kvinnorna. 2015 var den 5,3 procent, medan männens frånvaro var 2,9 procent.
HögskolanNyhetDet var den borgerliga regeringens utbildningspolitik som ledde Sverige på fel väg, skriver S-ministrarna Aida Hadzialic och Helene Hellmark Knutsson i en replik till TCOs ordförande Eva Nordmark.
JordbruksverketNyhetRegeringen ger ett särskilt uppdrag åt Statskontoret att se över Jordbruksverkets verksamhet. IT-strul och problem med hanteringen av jordbrukets EU-stöd är två anledningar till specialuppdraget.