Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna TöringeTyck till!

Konstnärer i sina trädgårdar

En roman i nobelprisklass, en helt annorlunda trädgårdsbok, en egensinnig essäsamling och en hop ilsket svartvita satirer, det är vad jag har att bjuda på denna gång.

AGAAT. Den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk har gjort ett storverk med Agaat(Weyler), i mycket bra översättning av Niclas Hval. Berättelsen rör sig i olika tidsplan och allt flätas samman i en överdådig väv. Läsaren ser långsamt mönstret framträda. En sydafrikansk vit kvinna ligger sjuk i ALS och blir vårdad av svarta Agaat som genom sina omsorger upprepar den behandling hon själv fick som barn. Mellan de två finns makt, skam och kärlek. Det har tidvis varit en mödosam läsning genom apartheids mörker och ljusa flodbankar, men vilken upplevelse! Det är inte ofta det händer att man möter en bok som denna, som är som ett berg att bestiga och besegra! Klättringen går långsamt, ibland kanar man utför, tillbaka igen, ibland försöker man hitta genvägar genom klippskrevor. Jag glömde sensationen med trädgården och naturen, fänkålsdoften, fjärilen och fågeläggen …

SAMTAL I TRÄDGÅRDEN. Karin Berglund har fått oss att älska våra trädgårdar. Uppväckta av hennes Längtans blommor gick vi ut och såg liljorna på marken. Men det var länge sedan. Nu bryr hon sig mer om människorna än om växterna. I Samtal i trädgården (Norstedts) möter hon konstnärer av olika slag i deras egna trädgårdar. Här finns få gröna tips, men många underbara tankar. Det är lågmält och ibland också analytiskt, så långt från de blädderböcker och livsstilsmagasin som i dag väller ut från förlagen.

VARFÖR HÅLLER MAN PÅ? Jag känner Fredrik Sjöberg och hör därför hans röst mässa på om Sveriges planer och åtgärder rörande sjörövarna på Madagaskar på 1700-talet. Så typiskt honom att välja ett så udda ämne till middagskonversation. Hans bordsdam gäspar först, så blir hon, mot sin vilja, lidelsefullt intresserad av vad han har att berätta. Det blir man ju, oavsett om det handlar om en knappnålsstor lav på en ek i östra Småland, eller Ekelöf, eller vad som helst. Varför håller man på? Så heter denna essä­samling, utgiven på Albert Bonniers förlag. Det är finurligt och elegant, som allt denne författare rör vid.

DET FRÄSCHA ALTERNATIVET. Obekvämt, elakt och roligt blir det när Gunna Grähs skriver och ritar sina fula små figurer. Det är vi och dom, men på vems sida står vi? I Det fräscha alternativet (Galago) går vi vår egen undergång till mötes. Åldringarna söker förtvivlat få vår uppmärksamhet, men vi vinkar bara glatt till dem. Folkhemmet rasar, allt rasar, enligt Gunna Grähs. Detta är satir när den är som bäst.

 

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.

Bli den första att tycka till!