Landshövding sparkad för sexsamtal

LÄNSSTYRELSERNA2016-08-15

Landshövdingen i Kalmar län fick sparken i juli sedan lokalradion avslöjat att han på skattebetalarnas bekostnad ringt sexsamtal från residensets telefon. Fram till 2018 arbetar han med full lön på Regeringskansliet.

Lokalradion i Kalmar avslöjade i början av juli att landshövdingen Stefan Carlsson har ringt betalnummer som säljer sexuella tjänster. Under åren 2014 och 2015 kostade samtalen minst 16 400 kronor. Telefonräkningarna för residensets fasta telefon betalades av Länsstyrelsen. I samband med avslöjandet blev Stefan Carlsson sjukskriven för att få vård för missbruksproblem.

Enligt Länsstyrelsen har Stefan Carlsson betalat tillbaka kostnaden för telefonsamtalen efter en granskning av hans olika utgifter. Återbetalningarna har också omfattat privata utgifter som betalats med det betalkort landshövdingen haft i tjänsten. Redan i maj var han i blåsväder sedan det avslöjats att han bland annat gått vid sidan om Länsstyrelsens alkoholpolicy.

Det senaste avslöjandet ledde till att regeringen beslutade att skilja Stefan Carlsson från uppdraget som landshövding. Han har nu omplacerats till Regeringskansliet där han kommer att vara anställd till 19 februari 2018 med full landshövdingslön, drygt 95 000 kronor per månad.

Länsrådet Malin Almqvist vikarierar tills vidare som landshövding. Länsstyrelsen i Kalmar har begärt att Riksrevisionen gör en extern granskning av det inträffade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA