Lång arbetslöshet trots prioritering

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-11-09

Arbetsförmedlingens arbete med personer som står långt från arbetsmarknaden gör att dessa får mer och tidigare hjälp än förut. Men det leder inte till att deras tid i arbetslöshet förkortas, konstaterar IFAU.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, konstaterar i en aktuell rapport att Arbetsförmedlingens arbete med statistisk profilering och tidiga insatser för personer långt från arbetsmarknaden gör att denna grupp av arbetssökande får mer och tidigare hjälp än förut. Arbetet tycks dock inte ha bidragit till att tiden i arbetslöshet förkortats, skriver IFAU.

Sedan januari 2012 har Arbetsförmedlingen prioriterat upp arbetet med personer som löper hög risk för långtidsarbetslöshet. Avsikten var att dessa skulle kunna ta del av insatser tidigare i arbetslöshetsperioden. Syftet med förändringen var att förkorta deras arbetslöshetstider. Nu konstaterar IFAU att de här personerna får fler insatser, tidigare hjälp och tätare kontakt med sin arbetsförmedlare. Den ökade hjälpen har varit av mer rehabiliterande eller förberedande karaktär, medan insatser syftande till att få direkt hjälp att börja arbeta snarare tycks ha minskat.

”Eftersom förändringarna avseende program- och förmedlingsinsatser inte är så stora är det inte särskilt förvånande att vi inte hittar effekter på övergången till arbete. Man ska också komma ihåg att den ökning som vi ser i programdeltagande huvudsakligen är av rehabiliterande karaktär vilket innebär att 14 månaders uppföljning kan vara i kortaste laget. Det kan därför finnas anledning att återkomma till gruppen när det gått längre tid”, säger en av rapportförfattarna, Martin Söderström, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA