Lång väntan hos myndigheter

FÖRVALTNING2014-09-15

Den som ringer till en myndighet får bereda sig på lång väntan. Det framgår av ett test som gjorts av TT. Längst får man vänta på Skatteverket, Försäkringskassan och Polisen.

Många stora myndigheter har ambitionen att inkommande samtal ska besvaras inom tre till fem minuter. Men flera ligger långt från sina mål. Väntetiderna är så långa att mer än varannan väljer att lägga på luren istället för att vänta kvar, skriver TT.

Försäkringskassans ambition är att svara på alla samtal inom fem minuter. Under förra året tog det i genomsnitt en kvart att komma fram till en handläggare på Försäkringskassan och hälften av dem som väntade i telefonkö valde att lägga på luren innan samtalet gått fram, enligt officiell statistik.

När TT gjorde sitt stickprov en vardag i augusti tog det 21 minuter att komma fram. Hos Skatteverket tog det 33 minuter att komma fram till en handläggare. Och hos Polisen tog det 14 minuter innan TT fick svar på 114 14 (det handlar alltså inte om larmnumret 112).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA